U Saboru započeo drugi sastanak COSAP-a

Zagreb - U Hrvatskom saboru danas se održava 2. sastanak Konferencije parlamentarnih odbora za europske integracije  država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja, COSAP. Članice Konferencije su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Srbija i Crna Gora. Današnji sastanak u Saboru održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, a u organizaciji Odbora za europske integracije. 

Konferencija odbora za europske integracije/poslove parlamenata država koje sudjeluju u Procesu stabilizacije i pridruživanja predstavlja forum za redovitu razmjenu mišljenja koja se odnose na Proces stabilizacije i pridruživanja, program članstva u EU države u Procesu, kao i proces proširenja EU. 

Predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica pozdravio je sve sudionike istaknuvši da je ovaj sastanak pokazatelj čvrstog stava zemalja regije o svojoj europskoj orijentaciji. Osvrnuo se na prvi osnivački sastanak Konferencije održan u Sarajevu u lipnju 2005. godine. Naglasio je da je ideja o utemeljenju Konferencije bila dobra, te da je vidljiv napredak u svim zemljama od prošlog sastanka. Zemlje okupljene na ovoj Konferenciji žele poslati poruku regije Europskoj uniji da očekuju i dalje otvorenu europsku perspektivu za sve zemlje Jugoistočne Europe, a one su spremne međusobno surađivati i raditi na svim potrebnim reformama radi dostizanja europskih standarda. 

Nazočnima se obratila i Karolina Ristova, predsjednica EU Odbora Sobranja Republike Makedonije koja je sljedeća predsjedateljica Konferencije. Rekla je da je iznimno bitno za svaku zemlju regije imati priliku razmijeniti svoja iskustva s drugima o temama vezanim za eurointegracije, čime će jačati i suradnja nacionalnih parlamenata. 

Prigodnim slovom nazočnima se obratio predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. U uvodu je naglasio da je, prihvaćajući pokroviteljstvo nad ovom Konferencijom, želio izraziti svoj jasan stav kojim otvoreno podupire i zagovara održavanje ovog skupa. Rekao je da je sadržajna i intenzivna suradnja između nacionalnih parlamenata, bilo da je riječ o bilateralnoj ili multilateralnoj razini, temelj za razvijanje dobrih i prijateljskih odnosa te da ona presudno pridonose unapređenju ukupnih odnosa između država, rješavanju otvorenih pitanja i stvaranju uvjeta za bolji i kvalitetniji život građana. Posebno je korisno takav zajednički rad na projektima od zajedničkog interesa operacionalizirati na razinama parlamentarnih Odbora, koji mogu konkretno i funkcionalno rješavati određena pitanja iz njihove nadležnosti, dodao je. Predsjednik Sabora zaključio je da će ovaj multilateralni skup ''dati snažan doprinos prijenosu i apliciranju kvalitetnih rješenja, svim korisnim oblicima razmjene stečenih iskustava i znanja na području europskih integracija''.