Interparlamentarna unija raspravlja o ulozi parlamenata u postizanju ravnopravnosti spolova

New York – Tematski susret "Ravnopravnost spolova: što može učiniti parlament?" započinje danas u New Yorku u organizaciji Interparlamentarne unije (IPU) i Odjela Ujedinjenih naroda za napredak žena (UNDAW). Jednodnevno je okupljanje sazvano povodom 50. sjednice Komisije za status žena pri Ujedinjenim narodima koja se trenutno održava u New Yorku i traje do 10. ožujka. 

Cilj je tematskog susreta potaknuti dijalog među parlamentarcima cijelog svijeta o jednakom sudjelovanju žena i muškaraca u procesu donošenja odluka. Zastupnici će izmjenjivati iskustva i predstaviti ulogu žena u politici. Raspravljat će se i o mehanizmima za jačanje spolne ravnopravnosti u parlamentima. 

Na dnevnom je redu niz tema: napredak i prepreke u političkom životu žena i muškaraca, žene i muškarci kao partneri, doprinos civilnog društva i slične teme iz ovoga područja. Također će se raspravljati i o pravilima i institucijama koje se moraju promijeniti da bi neki parlament imao sluha za ravnopravnost spolova. U raspravi o parlamentarnim odborima za ravnopravnost spolova zastupnici će govoriti koliko takvih odbora postoji u današnjim parlamentima te koliko su učinkoviti u rješavanju problema koji se tiču ravnopravnosti muškaraca i žena. 

Parlamentarke će predstaviti svoja osobna iskustva, izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu i svoju ulogu u parlamentima kojima dominiraju muškarci.
 

Author: HS/IPU