Furio Radin primio visokog povjerenika za nacionalne manjine OESS-a

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin sastao se u Hrvatskom saboru s visokim povjerenikom za nacionalne manjine OESS-a Rolfom Ekéusom. Sastanku je bila nazočna i predsjednica Kluba zastupnika nacionalnih manjina Zdenka Čuhnil.

Radni sastanak otvoren je razgovorom o implementaciji Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u čijoj izradi nacrta je sudjelovao i Ured visokog povjerenika za nacionalne manjine OESS-a. Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin istaknuo je da postojeći zakon nudi kvalitetan okvir za uređenje područja prava nacionalnih manjina, no, iako ima neke odredbe provedbenog zakona, nužno je donošenje posebnih zakona kojima bi se unaprijedila njegova provedba. Novina koju ovaj zakon uvodi jest i osnivanje Vijeća nacionalnih manjina što, također, zahtijeva donošenje posebnih zakona kojima bi se reguliralo njihovo područje djelovanja. Najveći problemi implementacije postojećeg zakona, dodao je Furio Radin, dolaze s razine lokalne vlasti koja ponekad koči provedbu zakona.

U okviru razgovora o etnički motiviranim incidentima, Furio Radin je naglasio da Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina ozbiljno razmatra sve slučajeve takvih incidenata. Broj međuetničkih sukoba, prema dostupnim podacima, povećan je povratkom izbjeglica, a najčešći karakter takvih incidenata čine sukobi oko imovinskopravnih odnosa. Institucije u takvim slučajevima djeluju odlučno što je jamstvo, dodao je, da problem pojedinačnih incidenata nije nerješiv.  

U nastavku sastanka razmijenjena su stajališta o razvoju situacije na Kosovu s naglaskom na mogući problem izbjeglica s tog područja. 
Predsjednica Kluba zastupnika nacionalnih manjina Zdenka Čuhnil upoznala je visokog povjerenika za nacionalne manjine OESS-a Rolfa Ekéusa sa zajedničkim nastojanjima parlamentarnih zastupnika i članova Vlade da, donošenjem potrebnih podzakonskih akata, riješe problem dvojezičnosti u sredinama s visokim postotkom pripadnika nacionalnih manjina.