Milorad Pupovac održao sastanak s ukrajinskim veleposlanikom Levčenkom

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac održao je sastanak s veleposlanikom Ukrajine Oleksandrom Levčenkom.

Veleposlanik Levčenko upoznao je sugovornika s nekoliko aktualnih pitanja vezanih uz situaciju u Ukrajini: još uvijek neriješenim pitanjem aneksije Krima, problemom suđenja ukrajinskoj parlamentarnoj zastupnici Nadiji Savčenko u Rusiji, neriješenim slučajem rušenja malezijskoga putničkog zrakoplova u Ukrajini, kršenjem dogovora iz Minska o prekidu vatre te nedavnim posjetom skupine francuskih parlamentaraca aneksiranom području Krima.

Levečnko je rekao da se u posljednje vrijeme stječe dojam da politika Europske unije prema Ukrajini nije više tako jedinstvena i da se problem aneksije Krima želi staviti u drugi plan. – Ovo nije samo pitanje Ukrajine nego i sigurnosno pitanje europskoga kontinenta, istaknuo je Levčenko. – Također, posjet skupine francuskih parlamentaraca Krimu ne bi postao problem da su na teritorij Ukrajine ušli uz uobičajenu službenu najavu ukrajinskom ministarstvu vanjskih poslova, kazao je Levčenko. 

Govoreći o slučaju suđenja u Rusiji ukrajinskoj pilotkinji i parlamentarnoj zastupnici te članici ukrajinskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Nadji Savčenko, Levčenko je istaknuo kako bi joj u ovoj teškoj situaciji mnogo značila javna potpora njezinih kolega iz Europske unije pa tako i Hrvatske. Također je zamolio i za hrvatsku potporu nastojanjima Ukrajine, Australije, Nizozemske i Malezije za osnivanjem zasebnoga međunarodnog suda koji će utvrditi okolnosti i uzroke rušenja malezijskog zrakoplova. – Budući da je Rusija stavila veto na ovaj prijedlog u Vijeću sigurnosti UN-a, mi ćemo to pitanje aktualizirati na zasjedanju Opće skupštine UN-a u rujnu ove godine, kazao je Levčenko.

Pupovac je istaknuo da će Hrvatska i dalje pružati podršku Ukrajini u njezinim nastojanjima da sve strane ustraju na poštivanju dogovora iz Minska i nastavku mirovnoga procesa. – Hrvatska će u okviru svojih mogućnosti unutar EU-a nastojati doprinositi tome da se situacija u Ukrajini ne relativizira i da pozicija EU-a i NATO-a prema Ukrajini bude jedinstvenija, rekao je Pupovac. 

Također je kazao kako i Hrvatska želi da se utvrde sve okolnosti koje su dovele do rušenja malezijskog zrakoplova i da će na zasjedanju OS UN-a imati stav o osnivanju zasebnoga međunarodnog suda. Levčenko i Pupovac su na kraju izrazili zadovoljstvo humanitarnom akcijom kojom se omogućuje ukrajinskoj djeci izbjeglicama iz Donbasa da provedu odmor na hrvatskoj obali.
 

Author: Služba za medije