Hrvatski parlament jednoglasno zatražio od Vlade izlazak iz arbitraže

Zagreb - Hrvatski je parlament u srijedu jednoglasno obvezao Vladu da pokrene postupak o izlasku iz Arbitražnoga sporazuma o rješenju graničnoga pitanja sa Slovenijom.

Slovenija je "teško povrijedila" odredbe međunarodnoga ugovora i pravilo sudjelovanja u arbitraži u dobroj vjeri i zato Hrvatska drži da Arbitražni sud ne može ispuniti svoje zadaće, kaže se u obrazloženju koje je Vlada poslala Saboru uoči sjednice. "Hrvatska ocjenjuje da Arbitražni sud nije u mogućnosti na način koji se očekuje od neovisnog i stručnog međunarodnog suda ispuniti svoje zadaće", stoji u obrazloženju.

"Javno objavljeni razgovori člana Arbitražnog suda kojeg je imenovala Slovenija i zastupnice Slovenije, za koje je potvrđeno da su vjerodostojni otkrivaju da su temeljna načela arbitražnog postupka, načela poštenja, zakonitosti, neovisnosti i vjerodostojnosti, sustavno i teško prekršena, i to na štetu Hrvatske", kaže se u obrazloženju.

Prekršena su i pravila i povjerljivost postupka, drži Vlada i zato je predložila zaključak kojim ju je Sabor obvezao "na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009., koji je na snazi od 29. studenoga 2010.".

Za donošenje bile su potrebne dvije trećine svih zastupnika u Hrvatskome saboru, a glasovao je 141 zastupnik.

Author: Hina