Milorad Pupovac održao sastanak s austrijskim veleposlanikom Wiedenhoffom

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac održao je sastanak s veleposlanikom Republike Austrije u Hrvatskoj Andreasom Wiedenhoffom. 

Mogućnosti unapređenja bilateralne suradnje Hrvatske i Austrije, aktivnosti dviju zemalja na vanjskopolitičkom planu te sudjelovanje predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj u političkome životu bile su središnje teme razgovora predsjednika Odbora za vanjsku politiku Milorada Pupovca i austrijskoga veleposlanika Andreasa Wiedenhoffa. 

Govoreći o radu i aktivnostima Odbora za vanjske poslove, Pupovac je, među ostalim, istaknuo doprinos Odbora u jačanju odnosa Hrvatske sa zemljama regije na parlamentarnoj razini, posebice organiziranjem konferencija vanjskopolitičkih odbora tih zemalja. – Hrvatska podupire europsku perspektivu zemalja regije i sva nastojanja kojima je cilj pomirba i jačanje suradnje zemalja u ovome području. 

- Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatske i Austrije mogu značajno doprinijeti intenziviranju bilateralne suradnje, ali i dati podršku zemljama u širem susjedstvu, rekao je veleposlanik Wiedenhoff. Najavio je mogućnost skorog dolaska u Hrvatsku izaslanstva austrijskoga parlamenta čiji su zastupnici članovi triju međuparlamentarnih skupina prijateljstva – Austrije i Hrvatske, Austrije i Bosne i Hercegovine te Austrije i Srbije. – Želja je austrijskih parlamentaraca da ovom prigodom posjete ne samo Hrvatsku nego i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. 

Pupovac i Wiedenhoff razgovarali su i o Berlinskom procesu, njemačkoj inicijativi za približavanje zemalja regije Europskoj uniji. – Sljedeći sastanak održat će se krajem kolovoza u Austriji gdje će se nastaviti dogovarati o svim važnim temama otvorenim prošle godine na berlinskom sastanku, rekao je Wiedenhoff. Nastavak Berlinskoga procesa također je jedan od zajedničkih interesa Hrvatske i Austrije, zaključili su Pupovac i austrijski veleposlanik.
 

Author: Služba za medije