Održana tematska sjednica o jedinstvenom europskom digitalnom tržištu

Zagreb - Saborski Odbor za europske poslove održao je u petak tematsku sjednicu o jedinstvenom europskom digitalnom tržištu. 

Ova inicijativa koju je Europska komisija objavila u svibnju 2015. u dokumentu "Strategija jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu", uvrštena je u Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2015. godinu te je jedan od prioriteta Hrvatskoga sabora u europskim poslovima. 

Kako je najavio predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar, ovo je prva u nizu rasprava koje će Sabor organizirati u sljedeće dvije godine, čime će politička, gospodarska i cjelokupna zainteresirana hrvatska javnost dobiti priliku što detaljnije provesti rasprave o ovoj inicijativi i doprinijeti kvalitetnijoj analizi stajališta i direktiva Europske komisije. 

U radu sjednice sudjelovali su, osim saborskih zastupnika, i predstavnici Europske komisije, Europskoga parlamenta, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva uprave, Ministarstva kulture, drugih tijela državne vlasti, predstavnici gospodarstvenika i zainteresirane javnosti. 

Osnovne smjernice strategije Europske komisije za stvaranje jedinstvenog europskog digitalnog tržišta predstavio je veleposlanik Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. 

– Svjetsko se gospodarstvo ubrzano digitalizira, digitalna tehnologija donosi promjene u svim dijelovima društva i područjima poslovanja i tim novim uvjetima se treba što bolje i kvalitetnije prilagoditi, istaknuo je Baričević. Jedan od prioriteta je otkloniti regulatorne prepreke i omogućiti bolji pristup potrošača i poduzeća digitalnim dobrima i uslugama u cijeloj Europi npr. promijeniti propise kojima će se olakšati prekogranična e-trgovina, poduzećima olakšati prodaju u drugim državama članicama EU-a, omogućiti učinkovitiju, jeftiniju i povoljniju dostavu paketa koji se kupuju putem interneta itd. Među predloženim mjerama Strategije EK-a Baričević je govorio i o potrebi ukidanja neopravdanog uskraćivanja pristupa na temelju lokacije, potrebu stvaranja suvremenijeg zakonodavstva o autorskim pravima itd. 

Dodao je, kako bi funkcionalno jedinstveno digitalno tržište stvorilo uvjete za otvaranje stotina tisuća novih radnih mjesta, posebno za mlade ljude. Sve mjere obuhvaćene ovom Strategijom EK bi trebala provesti do kraja 2016. godine. 

Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova RH izložio je stajalište Republike Hrvatske o inicijativi EK-a o jedinstvenom digitalnom tržištu. Istaknuo je kako je digitalni sektor  jedan od najdinamičnijih  i najkonkurentnijih u Hrvatskoj. – Digitalizacija javnih usluga je također vrlo dobra, rekao je Marušić, podsjetivši na projekte poput e-Građani, e-Zdravstvo, e-recepti itd. Međutim, problem s kojim se suočavamo, nastavio je Marušić, je stupanj digitalne pismenosti (samo 39 posto stanovnika posjeduje osnovne vještine), kao i sve veća potreba za ulaganja u projekte izgradnje širokopojasne internetske infrastrukture. 

– Hrvatska načelno podržava prijedlog EK-a, a osobito su važni oni elementi Strategije koji su usmjereni na zaštitu potrošača, poduzetnika i autora, na digitalne vještine i znanja, kao i mjere za razvoj digitalne infrastrukture uz korištenje programa poput Europskoga fonda za strateške investicije, rekao je Marušić. Nadalje, Hrvatska se zalaže za jedinstveni tretman svih država članica EU-a vezano na uvođenje digitalnih usluga i proizvoda na jedinstvenom digitalnom tržištu, a politički i zakonodavni okviri trebaju promicati digitalizaciju industrije u cjelini, uključujući i tradicionalne proizvodne sektore, dodao je Marušić.

Pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić naglasio je kako digitalna ekonomija danas u svijetu odvaja uspješne od neuspješnih zemalja. - Jedinstveno europsko digitalno tržište je prilika za mala, otvorena društva poput hrvatskoga, rekao je Kružić, istaknuvši pri tomu važnost transformacije naše industrije i korištenja novih poslovnih modela. 

Davor Ivo Stier, hrvatski zastupnik u Europskome parlamentu naglasio je kako se inicijativa za jedinstveno europsko digitalno tržište ne može promatrati samo kroz prizmu ICT sektora, već kao vid sveukupne razvojne suradnje na mikro razinama EU-a. – Europski parlament je veliki zagovornik jedinstvenog europskog digitalnog tržišta, ali uz stvaranje jasnoga zakonodavnog okvira na tom području, dodao je Stier. 

U raspravi koja je uslijedila govorili su Leda Lepri, pomoćnica ministra uprave, predsjednik AM Chama i direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković, Saša Cvetojević iz Zagrečakog inkubatora poduzetništva "ZIP", saborski zastupnici Ivo Jelušić i Gordan Jandroković, pomoćnica ministra kulture Tamara Perišić, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, Siniša Đuranović iz Hrvatskog telekoma te Žarko Čižmar iz Digitalne agende za kreativnu Hrvatsku.
 

Author: Služba za medije