Voditelj misije OESS-a Peter Semneby i njegov zamjenik Robert W. Becker nazočili sjednici Odbora za vanjsku politiku

Voditelj misije OESS-a u Republici Hrvatskoj veleposlanik Peter Semneby i njegov zamjenik veleposlanik Robert W. Becker nazočili su danas sjednici Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora kojom je predsjedavao  mr.sc. Neven Jurica. Tom se  prigodom razgovaralo o daljnjoj perspektivi i ciljevima suradnje Misije OESS-a i Republike Hrvatske te ukupnoj političkoj perspektivi.
U uvodnom izlaganju veleposlanik Semneby je ponovno istaknuo pitanja na čijem rješavanju inzistira OESS, a koja predstavljaju bitne kriterije u daljnjem procesu europskih integracija Republike Hrvatske. Radi se o pitanjima povratka izbjeglica i njihovom stambenom zbrinjavanju. Ne manje važna pitanja se odnose i na prava manjina, reformu pravosuđa, te pitanja vezana uz suđenja za ratne zločine pod ingerencijom hrvatskih sudova.

Zamjenik voditelja misije veleposlnik Becker dodao je kako će Republika Hrvatska definirajući prioritete prema tim kriterijima, postati predvodnik  i značajan primjer uspješnog procesa europskih integracija za sve zemlje regije. Pritom je naglasio kako je za kvalitetno  provođenje takve politike potrebna još čvršća i bolja suradnja države sa nevladinim organizacijama na lokalnoj razini, te vijećima za nacionalne manjine.

Predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica istaknuo je kako se Hrvatska nalazi u fazi kada se zatvaraju mnoga poglavlja europskih političkih kriterija. Jednim dijelom jer su sadržajno riješena, a drugim dijelom jer su postala sastavni dio političke prakse Republike Hrvatske,  te time njihovo potpuno rješavanje ovisi isključivo o vremenu i financijama, a ne više o političkoj odluci.
Voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora pri parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula dodao je kako se pitanje povratka izbjeglica više ne smije promatrati kao problem regije već isključivo kao nacionalni problem svake države i njena obveza da osigura pravnu sigurnost svojim građanima.

Prigodom svog izlaganja saborski zastupnik Anto Đapić osvrnuo se na loš odaziv na izbore za Vijeća nacionalnih manjina koji ukazuje kako čak 90% pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj ne želi konzumirati to pravo jer ne žele biti elitizirani ili getoizirani. Takva činjenica, smatra Đapić, nameće pitanje potrebnih izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. 
Uz zahvalu na dobrodošlici veleposlanik Semneby istaknuo je kako će bez obzira na neupitno dobar status Hrvatske na području europskih integracija, ova pitanja i dalje biti predmet razgovora i daljnje suradnje sa OESS-om.