Konstituiran Hrvatski sabor 7. saziva, predsjednik je Boris Šprem

Zagreb - Hrvatski sabor 7. saziva konstituiran je u četvrtak, 22. prosinca, a njime će predsjedati Boris Šprem, zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), zastupnik SDP-a i u prethodnom sazivu. 

Boris Šprem (1956.), diplomirani pravnik, u prethodnom sazivu Sabora obnašao je dužnost predsjednika Odbora za obranu, a bio je član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbora za zakonodavstvo kao i Odbora za pravosuđe. Na dužnost predsjednika Sabora dolazi s dužnosti predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba. 

U novom sazivu Sabora je 151 zastupnik izabran na izborima održanima 4. prosinca. Stotinu četrdeset zastupnika izabrano je s lista političkih stranaka u deset izbornih jedinica, tri zastupnika izabrana su u posebnoj izbornoj jedinici sa stranačkih lista, a osam zastupnika izabrano je zastupati nacionalne manjine. 

Hrvatski je sabor, nakon izbora svoga predsjednika, izabrao i Mandatno-imunitetno povjerenstvo koje je podnijelo izvješće o provedenim izborima te o aktualnoj zastupničkoj strukturi. U nastavku sjednice novi zastupnici su položili prisegu te su donesene odluke o imenovanjima i razrješenjeima dužnosnika. Zaključujući konstituirajuću sjednicu, predsjednik Sabora Šprem sazvao je izvanrednu sjednicu za 22. i 23. prosinca. 

Author: Internet redakcija