Izbjeglička i migracijska kriza obilježila zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - U Strasbourgu se od 28. rujna do 2. listopada 2015. održava Jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) na kojem sudjeluju voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PSVE-u Gvozden Srećko Flego te član Izaslanstva Frano Matušić.

Članovi Skupštine raspravljaju o brojnim političkim, ekonomskim i društvenim aktualnostima poput javnoga zdravlja i interesa farmaceutske industrije, aktivnostima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), primjeni presuda Europskoga suda za ljudska prava, vjerskim slobodama te ulozi očeva u kontekstu jednakosti roditeljskih odgovornosti. 

Važan dio rasprave posvećuje se izbjegličkoj i migracijskoj krizi koja potresa Europu. O tome su govorili brojni zastupnici i uglednici, među kojima i predsjednica talijanskoga parlamenta Laura Boldrini, koja je istaknula kako problem izbjeglica nije novi problem i da se na nj donedavno gledalo kao na „talijanski, grčki i ciparski problem“, a ne europski, što tek sada postaje jasno. - Europa prije nije činila dovoljno i sada se mora ujediniti. Ne smije dizati zidove i treba dati priliku svakomu jer je postala kontinent nade za mnoge, rekla je Boldrini. 

O istom problemu govorio je i glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland koji je kazao kako Europa mora pokazati solidarnost, ali i organiziranost u borbi protiv kriminalnih organizacija koje se bave trgovinom ljudima i ilegalnim migracijama. Jagland je također istaknuo kako je nužno više pomagati organizacijama kao što je UNHCR, koje se s problemom izbjeglica bore na terenu jer je u posljednje vrijeme za njihov rad nedovoljna financijska pomoć, što je rezultiralo vrlo lošom situacijom u izbjegličkim kampovima te potrebom ljudi da spas i pomoć potraže u Europi.

Parlamentarci su, vezano uz izbjegličku krizu, donijeli dvije važne rezolucije od kojih se jedna odnosi na žurnu potrebu revizije tzv. Dublinskoga sustava azila koji se pokazao nepravednim, neučinkovitim i nesolidarnim. Stoga se ovom rezolucijom Europskoj uniji predlaže uvođenje važnih promjena u sustav, između ostalog i uvođenje trajnoga obveznog sustava distribucije azilanata između zemalja članica uz korištenje pravednih kriterija, jačanje sustava ranoga upozoravanja, harmonizaciju nacionalnih procedura i standarda za tražitelje azila, jačanje financijskih mehanizama potpore, a posebno se predlaže i uvođenje statusa „europskog izbjeglice“ s međunarodnom zaštitom, koji bi omogućio prijenos prava i promjenu boravišta u europskim državama.

Izrazivši duboku zabrinutost trenutačnom situacijom u tranzitnim zemljama na izbjegličkim rutama, jer je nepovezana politika EU-a imala tragične posljedice na izbjeglice u tranzitu, ali i na zemlje kroz koje prolaze, posebno Grčku i zemlje zapadnog Balkana, PSVE je rezolucijom istaknula kako je postojeća politika „eksternalizacije“ granične kontrole dovela migrante i izbjeglice do ruba iskorištavanja i zlostavljanja. EU treba promijeniti politiku uzmaka i ponuditi snažnu i održivu podršku migrantima u tranzitu, rečeno je u Skupštini.

Četvrtoga dana zasjedanja na dnevnome je redu točka pod nazivom „Napredak u postupku nadgledanja Parlamentarne skupštine“ u okviru koje će - uz ostalih nekoliko zemalja odabranih abecednim redom, koje inače nisu u formalnom postupku nadgledanja ili postnadgledanja - biti usvojeno i periodično izvješće o Hrvatskoj kojim se zaključuje da su demokratske institucije u zemlji u skladu sa standardima Vijeća Europe te se daju preporuke za poboljšanja u određenim područjima. U periodično nadgledanje PSVE-a, kojim se prati poštuje li određena zemlja standarde koje je preuzela ulaskom u Vijeće Europe, uključene su sve zemlje članice Vijeća Europe.

Ovo je zasjedanje obilježeno i izborom glavnoga tajnika PSVE-a, a na tu funkciju na svoj je drugi petogodišnji mandat ponovno izabran Poljak Wojciech Sawicki. Također, PSVE je u sklopu svojih ovlasti izbora sudaca Europskoga suda za ljudska prava ovoga puta izabrala sutkinju koja će predstavljati Slovačku u Europskome sudu za ljudska prava. 

Zastupnici Flego i Matušić aktivno sudjeluju u radu Skupštine, a Flego je u funkciji potpredsjednika PSVE-a u nekoliko navrata predsjedao plenumom Skupštine.
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove