Parlamentarni programski kanali u fokusu četvrtoga panela konferencije “Javni medijski servisi i parlamenti zemalja proširenja”

Zagreb - Četvrti panel dvodnevne međuparlamentarne konferencije “Javni medijski servisi i parlamenti zemalja proširenja”, koja se održava u Hrvatskome saboru, otvorila je u četvrtak Radka Betcheva, voditeljica Programa za partnerstvo EBU-a, pregledom postojećih parlamentarnih programskih kanala i servisa u Europi. 

Od 40 europskih zemalja (28 članica EU-a te Albanija, Armenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Gruzija, Island, Moldova, Crna Gora, Srbija, Švicarska, Turska i Ukrajina), 20 zemalja (50 posto) ima posebne programske kanale na kojima se isključivo prenose plenarne sjednice odnosno prate parlamentarne aktivnosti, s tim da Mađarska i Italija raspolažu i posebnim televizijskim i radijskim kanalom. Od toga se prijenosom parlamentarnoga rada u 8 zemalja upravlja putem javnih servisa. Trideset i devet zemalja nudi internetski prijenos parlamentarnih aktivnosti uživo, a u 23 zemlje (58 posto) putem TV-kanala ili interneta emitiraju se i plenarne sjednice i sjednice parlamentarnih odbora. 

U 30 zemalja (75 posto) parlamenti su aktivni na društvenim mrežama, na Facebooku (19 zemalja), Twitteru (25 zemalja), a neki parlamenti upotrebljavaju i YouTube, Flickr, Google+ te Instagram.

U nastavku panela predstavljena su iskustva četiriju parlamentarnih programskih kanala: HRT-a, BBC-a i RTV Slovenije i EuroparlTV-internetske televizije Europskoga parlamenta. EuroparlTV lansiran je 2008. godine kao internetski bazirana mrežna televizija. Poslije je prerastao u sveobuhvatnu televizijsku produkciju s dvama glavnim kanalima i četiri vrste produkcijskih programa. S više od 220 partnera EuroparlTV programi danas su dostupni putem TV kanala i internetskih stranica diljem Europe. Usto, EuroparlTV aktivan je na društvenim mrežama Facebooku, Twitteru i YouTubeu.
 

Author: Služba za medije