Sudionici međuparlamentarne konferencije raspravljali o odnosu parlamenta, građana i medijskih nakladnika

Zagreb - U nastavku međuparlamentarne konferencije „Javni medijski servisi i parlamenti zemalja proširenja“, koja je započela danas u Hrvatskome saboru, održan je i panel o temi „Odnos parlamenta, građana i nakladnika medija“. 

Članica Odbora za vanjske poslove Europskoga parlamenta Eleni Theocharous govorila je o medijskome praćenju parlamenta i važnosti pružanja informacija o radu parlamenta. Posebno se osvrnula na medijsko prenošenje parlamentarnoga rada Europskoga parlamenta, istaknuvši važnost objektivnoga prenošenja informacija. - Danas se sve svodi na kvantitet, a malo toga na sadržajnost medijskih izvještaja, kazala je. Mediji imaju značajnu ulogu u slobodnome protoku informacija i mišljenja te u podizanju političke kulture građana. Mediji i političari žive u stalnoj napetosti, iako su jedni drugima potrebni, što je dobro za demokraciju, dodala je. 

Bilo je riječi i o ulozi Medijskoga servisa Europskoga parlamenta, njegovu odnosu sa zastupnicima i medijskim kućama te o korištenju novih tehnologija u parlamentarnome izvještavanju. 

O javnim medijskim servisima i parlamentima govorio je francuski senator Robert Denis del Piccchia. Posebno se osvrnuo na francuski Senat, istaknuvši transparentnost u prijenosu informacija kao esencijalnu u odnosu između parlamenta, medija i građana. - Javnost treba biti otvoreno i transparentno informirana o radu parlamenta, a tu mediji imaju ključnu ulogu, kazao je. Razmjena informacija između parlamentaraca i građana može se također odvijati i s pomoću različitih društvenih mreža, što je svakako dobrodošlo, dodao je Robert Denis del Piccchia. 

U završnome dijelu trećega panela predstavnici radiotelevizijskih ustanova BHRT, RTCG, RTK, RTS, RTV I RTSH predstavili su izvještaje o tome kako javni medijski servisi u jugoistočnoj Europi i u Turskoj prate rad parlamenta.
 

Author: Služba za medije