Marija Lugarić sudjeluje na sastanku Upravnoga odbora geopolitičke Skupine 12+ pri Interparlamentarnoj uniji

Bruxelles - Članica Izvršnoga odbora Nacionalne skupine Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji i članica Upravnoga odbora Skupine 12+ pri Interparlamentarnoj uniji (IPU) Marija Lugarić sudjeluje na radnom sastanku Upravnog odbora geopolitičke Skupine 12+ pri IPU-u koji se održava u Senatu Kraljevine Belgije u Bruxellesu. 

Glavne teme drugoga ovogodišnjeg sastanka Upravnoga odbora geopolitičke Skupine 12+ uključuju, između ostalih, pripreme za 133. skupštinu Interparlamentarne unije koja će se održati od 17. do 21. listopada u Ženevi, pitanja vezana uz rad Izvršnoga odbora IPU-a, poput proračuna za 2016. godinu te suradnje IPU-a i UN-a, izvješće s Četvrte svjetske konferencije predsjednika parlamenata održane od 31. kolovoza do 2. rujna u sjedištu UN-a u New Yorku, pregled specijaliziranih sastanaka IPU-a od 132. skupštine IPU-a u Vijetnamu te pripreme za parlamentarni sastanak u povodu UN-ove konferencije o klimatskim promjenama koja će se održati u prosincu ove godine u Parizu. 

Zastupnici u IPU-u djeluju u okvirima šest geopolitičkih skupina: Skupine 12+, Afričke, Arapske, Azijsko-pacifičke, Euroazijske te Skupine Latinske Amerike i Kariba. Skupina 12+ jedna je od najutjecajnijih pri Skupštini IPU-a, a okuplja europske zemlje uključujući Hrvatsku, Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe, Europski parlament te druge razvijene zemlje, poput Kanade, Australije i Novoga Zelanda. Upravni odbor Skupine 12+ daje podršku i savjetuje predsjednika i članove Skupine 12+ koji su u tijelima IPU-a, posebice Izvršnom odboru IPU-a, u njihovom radu te usklađuje i planira rad Skupine 12+.
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove