Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao prvi radni sastanak Nacionalne koalicije "Fit for Work Hrvatska"

Zagreb - U Hrvatskome saboru održan je prvi radni sastanak Nacionalne koalicije "Fit for Work Hrvatska" u organizaciji Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Na sastanku je nazočio i utemeljitelj i predsjednik "Fit for Work Europe" i direktor Centra za učinkovitost i radnu sposobnost Stephen Bevan.
 
Sastanak je okupio predstavnike ministarstva rada, zdravlja, HZZO-a, Udruge poslodavaca, Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora, Hrvatskoga reumatološkog društva, Hrvatskoga nacionalnog odbora „Desetljeća kostiju i zglobova“, HZJZ-a, Škole narodnoga zdravlja „Andrija Štampar“ te ostale relevantne subjekte. 
 
U uvodnome obraćanju predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i voditelj Nacionalne koalicije "Fit for Work Hrvatska" Željko Jovanović predstavio je aktualne podatke o rastućem problemu koštano-mišićnih i reumatskih bolesti u Hrvatskoj. Podsjetio je na to da su koštano-mišićne bolesti na trećem mjestu obolijevanja u Hrvatskoj te da se na godinu izgubi oko 18 milijuna radnih dana zbog bolesti koštano-mišićnoga sustava. Primjerice, prošle je godine bilo onesposobljeno 32 tisuće ljudi zbog bolova u leđima, a 37 posto radnika doživjelo je mišićnu bol u vratu, ramenima i rukama, pojasnio je Jovanović.
 
U nastavku sastanka Stephen Bevan predstavio je iskustva i primjere dobre prakse "Fit for Work Europe". Bevan je izložio statističke podatke na europskoj razini o radnicima koji boluju od koštano-mišićnih bolesti. - Oko 44 milijuna radnika u Europi ima različite oblike koštano-mišićnih bolesti, uzrokovane poslom. Izrazito je važna sastavnica rana prevencija bolesti koja doprinosi ekonomskim uštedama u kasnijim fazama liječenja. Bevan je posebno istaknuo važnost primarne zdravstvene zaštite i ranu intervenciju kod radnika s koštano-mišićnim problemima. 
 
Pokusni projekt "Rane intervencije bolesnika s upalnim reumatskim bolestima" predstavila je Jadranka Morović Vergles, koordinatorica Hrvatskoga nacionalnog odbora "Desetljeće kostiju i zglobova". Projekt se temelji na programu suradnje reumatologa s liječnicima obiteljske medicine s pomoću konzultacija e-poštom i razvijene mrežne aplikacije, a glavni je cilj prepoznavanje bolesnika s reumatskim bolestima, istaknula je Vergles. Za sada se navedeni projekt provodi u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Opatiji, a cilj nam je postići ranu dijagnozu kako bi nastupilo primjereno liječenje. 

Podsjetila je da u Republici Hrvatskoj na 4,2 milijuna stanovnika dolazi oko 80 tisuća bolesnika koji imaju različite oblike upalnih reumatskih bolesti. Velik je problem i nedovoljan broj reumatologa, zaključila je Vergles.
 

Author: Služba za medije