Parlamentarna skupština Vijeća Europe započinje godišnje zasjedanje

Strasbourg - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u sastavu: Gvozden Srećko Flego, Frano Matušić i Milorad Pupovac, sudjeluje na prvom dijelu redovitog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koje će se održati od 23. do 27. siječnja.

Na ovotjednoj sjednici skupština će izabrati novog predsjednika te povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava, a parlamentarcima će se obratiti i predsjednica Finske Tarja Halonen, predsjednik Vlade Ujedinjenog Kraljevstva David Cameron, ministar vanjskih poslova Gruzije Grigol Vashadze, britanski ministar za Europu David Lidington, pod-tajnica Ujedinjenih naroda Michelle Bachelet te generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova. 

Među temama u raspravi su: jamstvo mjerodavnosti i učinkovitosti Europske konvencije o ljudskim pravima, zaštita ljudskih prava i dignitet pacijenata, jačanje prava žena u svijetu, a izaslanici će odlučiti o prijedlogu da se po hitnom postupku raspravlja o stanju u Ruskoj Federaciji između dvaju izbora. Dnevni red predviđa i rasprave o stanju u Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Srbiji.

Author: Internet redakcija