Veleposlanik Weber u Saboru predstavio prioritete danskog predsjedanja

Zagreb - Odbor za europske integracije Hrvatskoga sabora održao je tematsku sjednicu na kojoj je danski veleposlanik Bo Eric Weber predstavio prioritete predsjedanja Kraljevine Danske Vijećem Europske unije. Slijedom potpisivanja Ugovora o pristupanju, ovo je prvo predstavljanje prioriteta predsjedanja jedne države članice EU u Hrvatskom saboru, inače uobičajenoj praksi u nacionalnim parlamentima država članica Europske unije.

Prioriteti danskog predsjedanja tijekom prve polovine 2012. podijeljeni su u četiri područja: Odgovorna, Dinamična, Zelena i Sigurna Europa.
Odgovorna Europa usmjerena je na ponovnu uspostavu povjerenja u Europsku uniju kroz stvaranje novih temelja za gospodarski rast i napredak kroz provedbu strukturnih reformi, jačanje nadzora nad financijskim sektorom i konkretan napredak u pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru. Upravo u ovom području veleposlanik je istaknuo upravo postignuti dogovor pri Vijeću za opće poslove o Fiskalnom ugovoru čija se ratifikacija očekuje u ožujku. 

Dinamična Europa je posvećena stvaranju pretpostavki za jedinstveno tržište kroz 12 inicijativa za poboljšanje poslovnih sposobnosti, daljnje jačanje internog tržišta i intenziviranje međunarodne trgovine. Zelena Europa posvećena je snažnom programu u smjeru odgovornog korištenja energije i zaštite klime, stvaranju jedinstvenog tržišta energije te izgradnji energetske infrastrukture. Sigurnoja Europi fokus je na učinkovitoj borbi protiv prekograničnog kriminala i terorizma i uspostavi Zajedničke europske politike azila, na učinkovitoj kontroli vanjskih granica i jačanju europske vanjske politike. Među ciljevima politike regije istaknuto je otvaranje pregovora s Crnom Gorom te dodjeljivanje Srbiji mogućeg statusa države kandidatkinje.

U raspravi koja je uslijedila, članovi Odbora su iskazali podršku danskom predsjedanju predlažući konkretne oblike suradnje hrvatskoga i danskoga parlamenta slijedom čega je dogovoreno da će predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar uputiti poziv danskom Odboru za europske poslove. 

Author: Služba za odnose s javnošću