Tomislav Ivić i Davor Božinović sudjelovali na Međuparlamentarnoj konferenciji o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici

Luxembourg – Predsjednik Odbora za obranu Tomislav Ivić i član odbora za obranu te vanjsku politiku Davor Božinović sudjelovali su na dvodnevnoj Međuparlamentarnoj konferenciji o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici te zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici država članica EU-a i država kandidatkinja održanoj 5. i 6. rujna u Luxembourgu. Na konferenciji se raspravljalo o temama vezanim uz prioritete i strategije Unije u području zajedničke vanjske i sigurnosne politike, zajedničke sigurnosne i obrambene politike, europske politike susjedstva i klimatskih promjena. 

Tijekom konferencije održane su radionice na kojima se raspravljalo o migracijama i sve većem problemu prihvata i zbrinjavanja izbjeglica, jačanju uloge civilnih misija zajedničke vanjske i sigurnosne politike te zaključcima s lipanjskoga sastanka Europskoga vijeća.
 
Sudionicima konferencije obratila se Federica Mogherini, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednica Europske komisije, koja je izvijestila o aktualnom stanju o susjedstvu Unije. Posebno se osvrnula na sve veći problem migracija i izbjeglica, izvijestivši sudionike o naporima europskih institucija glede rješenja migracijske politike. U tom kontekstu Mogherini je istaknula kako migracijska politika mora osigurati primjerenu pomoć u zbrinjavanju izbjeglica iz Sirije, Afganistana i ostalih konfliktnih područja te ujedno odgovoriti na izazove i prijetnje sigurnosti građana i država Unije. 

Predstavnici parlamentarnih izaslanstava ukazali su na potrebu jačega doprinosa Unije i međunarodnih organizacija u borbi protiv terorizma, organiziranoga kriminala i trgovine ljudima. Pozvali su na solidarno i humanitarno djelovanje Unije u pomoći i zbrinjavanju izbjeglica iz konfliktnih dijelova svijeta te istaknuli važnost uključivanja UN-a  i ostalih međunarodnih organizacija.  Posebno su istaknuli nužnost donošenja migracijske politike Unije i programa za pomoć nerazvijenim zemljama te potrebu za donošenjem europske globalne strategije za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Sudionici konferencije također su ukazali i na sve veću prijetnju sigurnosti zbog klimatskih promjena te na važnost protokola iz Kyota i provođenje sporazuma postignutog u Limi prošle godine. Pozvali su luksemburško predsjedništvo, Vijeće Europske unije i Europsku komisiju da uloži što veće napore u postizanje dogovora svih zemalja uključenih u pregovore vezane uz smanjivanje globalne emisije plinova koji utječu na klimatski sustav. 

Razmijenjena su i mišljenja o stanju u Ukrajini, Gruziji i Moldovi. 
 

Author: Odbor za vanjsku politiku