Peđa Grbin primio izaslanstvo Misije za procjenu promatranja izbora Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS/ODIHR)

Zagreb –  Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin primio je izaslanstvo Misije za procjenu promatranja izbora Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS/ODIHR). 
 
Glavna tema sastanka bio je izborni sustav Republike Hrvatske. Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin predstavio je izborno zakonodavstvo, posebno istaknuvši Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i izmjene i dopune koje su usvojene od posljednjih parlamentarnih izbora. 
 
Peđa Grbin izvijestio je članove Misije i o načinu glasovanja nacionalnih manjina kao i o sustavu financiranja političkih stranaka i njihovih kampanja, istaknuvši da je sustav vrlo dobar i transparentan te može predstavljati model za druge zemlje. 
 
U nastavku je bilo riječi o daljnjim reformama i harmonizaciji izbornog zakonodavstva. 
 
Članovi Misije održali su sastanak i s članovima Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Melitom Mulić i Domagojem Hajdukovićem, a  razgovaralo se o načinu predstavljanja nacionalnih manjina u kontekstu predstojećih parlamentarnih izbora. 
 
Tijekom dana predstavnici Misije održat će i niz sastanaka s dužnosnicima klubova zastupnika HNS-a, SDSS-a i HDZ-a. 

Author: Služba za medije