Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Đurđa Adlešić sudjelovala na konferenciji predsjednika parlamenata Jugoistočne Europe

Sarajevo - Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Đurđa Adlešić, u ime predsjednika Sabora, predvodila je hrvatsko izaslanstvo na 4. konferenciji predsjednika parlamenata Jugoistočne Europe koja se u okviru procesa SEECP-a 27. ožujka održala u Sarajevu. Tema većine izlaganja bila je približavanje zemalja jugoistočne Europe procesu euroatlantskih integracija. 
Potpredsjednica Sabora obratila se sudionicima konferencije prigodnim govorom u kojemu je ukazala na aktualno stanje u procesu približavanja Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u, te iznijela hrvatska stajališta o suradnji zemalja jugoistočne Europe, s osobitim naglaskom na suradnji parlamenata. Tijekom boravka u Sarajevu potpredsjednica Sabora imala je niz bilateralnih susreta među kojima je i susret s Elisabeth Rehn, predsjedavajućom prvog radnog stola Pakta stabilnosti, kao i susret s Ljiljanom Popovskom, dopredsjednicom Sobranja Makedonije. Đurđa Adlešić posjetila je i veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu.
Na konferenciji je usvojena i deklaracija koja predstavlja pregled stajališta o osnovnim pitanjima suradnje parlamentaraca u narednom razdoblju, a u tekst deklaracije uvrštena su sva stajališta Hrvatskoga sabora, odnosno Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske. 
Konferenciji su nazočili i predstavnici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Parlamentarne skupštine OESS-a, Parlamentarne dimenzije SEI i Pakta stabilnosti.