Nansi Tireli primila sudionice regionalne kulturno-umjetničke manifestacije „Dani kraljice Teute“

Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli održala je sastanak s predstavnicama regionalne kulturno-umjetničke manifestacije „Dani kraljice Teute“  koje je predvodila Shenida Bilalli,  predsjednica Kluba albanskih žena Hrvatske „Kraljica Teuta“ i urednica časopisa „Ilirija“. 

Sudionice manifestacije „Dani kraljice Teute“ koje dolaze iz Hrvatske, Kosova, Makedonije, Albanije i albanske dijaspore iz Švicarske predstavile su svoje aktivnosti vezane uz ovu regionalnu manifestaciju, kao i općenito svoje individualne doprinose u afirmaciji albanskih žena u društvu i približavanju albanske kulture Hrvatskoj.

Govorile su o djelovanju u parlamentima zemalja u kojima žive, o svojem književnom, novinarskom ili humanitarnom radu, a posebno su istaknule nastojanje da se lik i djelovanje Majke Tereze predstavi kao uzor našim društvima kako bi postala što humanija. Zato se i ovogodišnja manifestacija „Dani kraljice Teute“ obilježava pod nazivom „Majka Tereza – naša kći i ponos“. Jedna od pjesama Majke Tereze koju je napisala napuštajući svoj dom na putu za Indiju, prema ideji sudionice sastanka, makedonske novinarke Dijane Toske,  uglazbljena je i izvodi se pod nazivom „Himna Majke Tereze“. - Ova pjesma je odabrana jer ima tri važne poruke - univerzalnu, vjersku i nacionalnu, rekla je Toska. 

Predstavnice albanske dijaspore u Švicarskoj Shukrije Ramandani i Mirlinda Kusari Purrin istaknule su kako su Albanke vrlo aktivne u svim sferama švicarskoga društva, a članica kosovskoga parlamenta Flora Brovina, govorila je o aktualnom položaju žena u kosovskom društvu i politici gdje su postigle visoku razinu ravnopravnosti. Također se osvrnula na problem albanskih žena koje su tijekom rata na Kosovu bile žrtve seksualnoga nasilja te se sada traži način  za  ostvarivanje njihovih prava. 

Na sastanku je sudjelovala i Ljerka Pavić, predsjednica mirotvornoga pokreta „Bedem ljubavi“  koji je tijekom rata u Hrvatskoj imao veliku podršku albanskih žena te je s njima nastavio i dalje usko surađivati.

Glavni organizator „Dana kraljice Teute“ je  Klub albanskih žena Hrvatske „Kraljica Teuta“ koji ove godine obilježava i desetgodišnjicu rada i izdavanja dvojezičnoga časopisa „Iliria“.   

  
 
 

Author: Služba za medije