Izaslanstvo saborskog Odbora za vanjsku politiku u posjetu Narodnom sobranju Republike Bugarske

Sofija - Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora u sastavu mr. sc. Neven Jurica, predsjednik Odbora i voditelj izaslanstva, dr. sc. Nikola Ivaniš, potpredsjednik Odbora, Danira Bilić, članica Odbora, Tonino Picula, član Odbora, te Milovan Petković, tajnik Odbora, susreli su se danas, 16. ožujka 2004. godine, s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku, obranu i sigurnost Narodnog sobranja Republike Bugarske prof.  Venkom Aleksandrovim i članovima Odbora, na čiji su poziv i doputovali u Sofiju.
U jednosatnom srdačnom i otvorenom dijalogu, potvrđena je obostrana želja za daljnjim jačanjem parlamentarne dimenzije, kao i ostalih aspekata gospodarske, političke, kulturne i druge suradnje između Republike Hrvatske i Republike Bugarske.
 Izaslanstvo Hrvatskog sabora čestitalo je domaćinima na brzini i učinkovitosti u približavanju Europskoj uniji i NATO savezu te pružilo potporu daljnjim nastojanjima Bugarske na zaključenju pregovora s EU i pristupanju NATO-u, dok je bugarska strana istaknula svoju otvorenost i punu podršku Republici Hrvatskoj na njezinom putu prema europskoj i transatlantskoj integraciji.
Mr. Neven Jurica istaknuo je da Republika Hrvatska nipošto ne želi biti kočnica u procesu približavanja Republike Bugarske Europskoj uniji, ali niti talac regije, te da želi biti ocjenjivana prema vlastitim postignućima. Naglasio je opravdana očekivanja hrvatskih građana i vlasti kako će Republika Hrvatska, sa svim svojim potencijalima i kapacitetima uključenim prema pristupanju EU, uspjeti ispuniti sve uvjete i standarde za pristup EU do 2007. godine.
Izaslanstvo Hrvatskog sabora boravit će u Republici Bugarskoj do 18. ožujka, tijekom kojeg će se vremena susresti sa zamjenikom predsjednika Narodnog sobranja Republike Bugarske prof. Ljubenom Kornezovim, zastupnicima iz Grupe za prijateljstvo s Republikom Hrvatskom, ministricom Republike Bugarske za europska pitanja  Meglenom Kunevom, ministrom obrane Republike Bugarske Nikolajem Svinarovim i zamjenicom ministra vanjskih poslova Katjom Todorovom.
Izaslanstvo Hrvatskog saboraposljednjeg  će dana boravka nazočiti svečanoj sjednici Narodnog sobranja Republike Bugarske posvećenoj ratificiranju Washingtonskog ugovora za bugarsko članstvo u NATO savezu.