Nansi Tireli održala sastanak s predstavnicama civilnog društva iz Makedonije

Zagreb – Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli održala je sastanak, u okviru studijskog posjeta, s predstavnicama institucija i organizacija civilnog društva iz Makedonije koje rade na suzbijanju rodno utemeljenog nasilja i diskriminacije.

Studijski posjet se, u organizaciji Centra za žene žrtve rata - ROSA, provodi u okviru programa razvojne suradnje "Osnaživanje uloge žena u području suzbijanja rodno utemeljenog nasilja, diskriminacije i postkonfliktne demokratske tranzicije", uvodno je istaknula Adrijana Bego, ispred ROSA-e. U Makedoniji i Hrvatskoj provode ga ženske nevladine organizacije, Nacionalni savjet za ravnopravnost spolova iz Skoplja i ROSA iz Zagreba. Jedan od glavnih ciljeva projekta jest pružanje pomoći i podrške ženama koje su preživjele rodno utemeljeno nasilje i diskriminaciju, dodala je Bego. 

Nansi Tireli predstavila je aktivnosti i rad Odbora za ravnopravnost spolova, posebno se osvrnuvši na zakonodavni okvir koji uređuje to područje. Tireli je istaknula niz okruglih stolova koje je organizirao Odbor za ravnopravnost spolova s naglaskom na teme poput nasilja u obitelji, prava na abortus i sl. -Vrlo dobru suradnju imamo s nevladinim udrugama i pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, dodala je. 

U nastavku se razgovaralo o zastupljenosti žena u parlamentu te o položaju žena u političkim strankama. Gošće iz Makedonije pokazale su poseban interes za izmjene i dopune Zakona o izborima za zastupnike u Hrvatski sabor u kontekstu odredbe o "obveznim ženskim kvotama" na kandidacijskim listama, a koju je ukinuo Ustavni sud.
 

Author: Služba za medije