Nikola Mak primio Zemaljsku skupinu CSU-a, Kluba zastupnika CDU/CSU-a iz Bundestaga

Zagreb -  Zastupnik njemačke nacionalne manjine Nikola Mak primio je u radni posjet Zemaljsku skupinu CSU-a, Kluba zastupnika CDU/CSU-a iz Bundestaga. Njemačko izaslanstvo na ovom sastanku predvodila je Gerda Hasselfeldt, potpredsjednica njemačkog saveznog parlamenta. Sastanku su bili nazočni i predstavnici drugih nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. 

Na početku sastanka potpredsjednica njemačkog saveznog parlamenta Gerda Hasselfeldt istaknula je kako Njemačka ima tradicionalno dobre odnose s RH koji će se ovim putem ojačati.

Na sastanku se razgovaralo o ukupnom položaju nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Nikola Mak, predstavnik njemačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru podsjetio je da je demokratska Hrvatska donijela sve potrebne zakone kako bi se regulirala manjinska prava. Naglasio je da se velik dio tih prava ostvaruje u praksi, a jedan manji dio koji se ne provodi predstavlja zadaću za osam zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. 

Zdenka Čuhnil, predstavnica češke i slovačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, konstatirala je da su zakoni koji se odnose na manjinske zajednice dobri, dok implementacija tih zakona teče s manjim problemima. RH je u svoje zakonodavstvo utkala manjinsku samoupravu, zastupljeni su manjinski predstavnici na lokalnoj razini, u izvršnoj vlasti, u parlamentu, a egzistira i Savjet za nacionalne manjine koji se brine o zaštiti i provođenju prava nacionalnih manjina. 

Milorad Pupovac, predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, rekao je kako je manjinska politika u RH u procesu izgradnje, a srpska zajednica u Hrvatskoj se vidi kao demokratska sastavnica hrvatskog društva. 

Šemso Tanković, predstavnik albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, konstatirao je da postoje jako dobri međureligijski odnosi u RH, a također i suradnja s Vladom RH . 

Adam Jene, zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, predstavio je brojčano stanje ove manjinske zajednice u Hrvatskoj kroz povijest te dodao da Mađari kao autohtona nacionalna manjina svoju osobnost žele sačuvati kroz školski sustav, medije i kulturne institucije.