Krešimir Ćosić primio visokog civilnog predstavnika NATO-a u Afganistanu

Zagreb -  Ministar Hikmet Cetin, visoki civilni predstavnik NATO-a u Afganistanu, razgovarao je u Hrvatskom saboru sa Krešimirom Ćosićem, voditeljem Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i članovima Izaslanstva. 

U razgovoru je istaknuta značajna uloga parlamentaraca u davanju podrške angažmanu međunarodne zajednice u mirovnim misijama u svijetu. Isto tako, značajna uloga parlamenta je i u pridobivanju javne podrške građana za takve misije, omogućujući potpuno razumijevanje važnosti sudjelovanja vlastitih snaga u okviru istih. 

Ministar Cetin pohvalio je Hrvatsku za doprinos njenih snaga u sklopu mirovne misije u Afganistanu. Rekao je da je transformacija NATO-a vidljiva upravu u Afganistanu, gdje NATO uzima aktivnu ulogu u izgradnji civilnih komponenti društva, u prvom redu izgradnji infrastrukture nužne za svakodnevni život građana Afganistana, a potom i jačanju demokratskih institucija i resocijalizaciji cjelokupnog društva. Sve to zahtijeva novu organizaciju i novu strukturu NATO snaga, a čija je zadaća, uz uspostavu mira i sigurnosti, osigurati i sve preduvjete za razvoj socijalne i ekonomske stabilnosti i razvoja afganistanskog društva. Iznoseći svakodnevnu realnost Afganistana, Cetin je rekao da osim financijske podrške mirovnim operacijama, postoji i potreba dobre pripreme projekata s područja: transporta, voda, elektrifikacije, edukacije, zapošljavanja, koji bi ljudima Afganistana dali šanse za bolji život. Napomenuo je da bez transformacije društva u Afganistanu nije moguć napredak, a da je potpora međunarodne zajednice za to nužna. Zaključio je da NATO, jačanjem svojih civilnih snaga koje su u dobroj komunikaciji s lokalnom zajednicom može biti formula za uspjeh, dodajući da je ova bitka "bez oružja" stvaran izazov za međunarodnu zajednicu, ne samo za NATO, koja Afganistanu može donijeti bolji život.

Krešimir Ćosić je iznio kao realnu mogućnost povezivanje dvaju parlamenata, Hrvatskog sabora i afganistanskog parlamenta, te istaknuo daljnju spremnost Hrvatske da pomogne u revitalizaciji afganistanskog društva.