Potpredsjednik Hrvatskoga sabora dr. Darko Milinović primio predstavnike Hrvatskoga crvenog križa

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora dr. Darko Milinović primio je u radni posjet predsjednika Hrvatskoga crvenog križa dr. sc. Jadranka Crnića, dr. sc. Nenada Javornika, predstojnika Hrvatskoga crvenog križa, dr. Veru Pleša Golubović, zamjenicu predstojnika Hrvatskoga crvenog križa i Vladu Brkljačića, ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Gospić.

Tijekom razgovora dr. Milinović upoznat je s radom i programima Hrvatskoga crvenog križa, posebice na području zbrinjavanja izbjeglica i prognanika tijekom Domovinskog rata, izgradnje civilnog društva, kao i sa sudjelovanjem Hrvatskoga crvenog križa u procesu povratka.

Predstavnici Hrvatskoga crvenog križa zamolili su dr. Milinovića za pomoć u pitanjima legislative, osobito oko pitanja zakonskih prijedloga upućenih u saborsku proceduru, npr. Zakon o zaštiti i spašavanju (Hrvatski crveni križ nosi teret dijela obveza), dijela zakona iz zdravstvene i socijalne zaštite (za koje Hrvatski crveni križ ima čitav niz programa), kao i zakona koji još nisu upućeni u proceduru, ali se posredno ili neposredno odnose na djelovanje Hrvatskoga crvenog križa (npr. Zakon o turističkim taksama prema kojemu dio novaca pripada Hrvatskome crvenom križu za organiziranje Službe spašavanja i Službe za djelovanje u posebnim situacijama).

Dr. Milinović se zahvalio dr. sc. Jadranku Crniću i suradnicima na pomoći koju je Hrvatski crveni križ pružao svim stradalnicima tijekom Domovinskog rata, te je istaknuo veliku pomoć koju je Hrvatski crveni križ pružao osobito na područjima od posebne državne skrbi.

Također je obećao pomoć u provedbi onih zakonskih prijedloga koji se donose u interesu organizacije i rada Hrvatskoga crvenog križa.