Izvršni odbor Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji održao sjednicu

Zagreb - Izvršni odbor Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji sastao se danas na 2. sjednici kako bi usvojili Prijedlog pravila za sudjelovanje u radu i aktivnostima Unije. Time se sve daljnje aktivnosti Hrvatskoga sabora kao člana IPU-a od 1992. godine formalno-pravno usklađuju sa Statutom Unije. Uz usvajanje prijedloga, jedan od zaključaka sjednice Odbora bila je izrada prijedloga za izmjenu Poslovnika Hrvatskoga sabora kojom bi Odbor dobio status radnog tijela i tako efikasnije i kvalitetnije ispunjavao obveze.

Na sjednici je predsjednik Odbora Valter Drandić izvijestio članove o sudjelovanju hrvatskog izaslanstva na 110. Skupštini IPU-a održanoj proteklog tjedna u Mexico Cityu, a koja je okupila 1600 parlamentaraca iz 138 zemalja. Tijekom posjeta, dodao je Drandić, hrvatsko je izaslanstvo ostvarilo mnogobrojne korisne i produktivne bilateralne kontakte.

Uz rezoluciju o ulozi parlamentaraca u zaustavljanju izraelsko-palestinskog sukoba, predsjednik Odbora i voditelj izaslanstva istaknuo je kako je jedna od važnijih tema plenarne sjednice Skupštine IPU-a bila ravnopravnost žena parlamentaraca. O zastupljenosti žena u parlamentima posebno je raspravljala i radna skupina ženskih parlamentaraca IPU-a među kojima i članica hrvatskog izaslanstva dr.Lucija Čikeš. Tajnik Hrvatskoga sabora Josip Sesar, kao član izaslanstva, imao je priliku sudjelovati u radnoj skupini tajnika parlamenata iz cijelog svijeta, te  razmijeniti iskustva i stavove s kolegama.

Imenovanjem zastupnice Marije Lugarić za članicu Odbora zaduženog za odnose sa IPU-om o pitanju rada UNESCO-a, Odbor je zaključio 2. sjednicu.