Daniel Mondekar primio ravnatelja Glavne uprave za proširenje EU Stefana Sannina

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar sa članovima Odbora primio je u službeni posjet ravnatelja Glavne uprave za proširenje EU Stefana Sannina.

Mondekar je uvodno predstavio rad i aktivnosti Odbora u ovom sazivu Sabora. Jedna od važnijih aktivnosti svakako je i razmjena iskustava sa srodnim odborima drugih parlamenta, kazao je. Istaknuo je da u Hrvatskom saboru postoji politički konsenzus svih stranaka oko europskih pitanja. Osvrnuo se i na referendum za članstvo Hrvatske u EU te izrazio zadovoljstvo pozitivnim ishodom. 

Stefan Sannin je čestitao na rezultatu referenduma o članstvu u EU. ”Velik je uspjeh za Republiku Hrvatsku to što ima politički konsenzus oko ulaska u EU – to predstavlja nacionalni projekt, a ne stranački”, kazao je. Sugovornici su razgovarali i o predstojećim ratifikacijama hrvatskog pristupnog ugovora u parlamentima zemalja EU. Daniel Mondekar se osvrnuo na jučerašnju ratifikaciju u slovačkom parlamentu izrazivši nadu da će tako brzu reakciju slijediti i ostali parlamenti. U nastavku se razgovaralo o političkoj situaciji u regiji s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru. Hrvatska podupire susjedne zemlje na njihovom ”europskom putu”, suglasni su članovi Odbora te će svojim znanjima i iskustvima iz pristupnog procesa pokušati pomoći. Hrvatska predstavlja pozitivan primjer za sve zemlje regije te stoga treba raditi na međusobnoj suradnji kako bi svoje ideje i iskustva razmijenila sa susjedima, kazao je ravnatelj Glavne uprave za proširenje. 

Bilo je riječi i o predstojećem izvješću o monitoringu. Važno je nastaviti kontinuirano raditi na procesu reformi u završnoj fazi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, suglasni su svi sudionici sastanka. 

Author: Služba za odnose s javnošću