Frano Matušić primio norveškog predsjednika parlamenta Jaglanda

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Frano Matušić i članovi Izaslanstva primili su u posjet predsjednika parlamenta Kraljevine Norveške Thorbjørna Jaglanda.

Sugovornici su se uvodno složili da su odnosi Hrvatske i Norveške vrlo dobri, no da postoji velik potencijal za proširenje gospodarske suradnje. Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Frano Matušić zahvalio je Norveškoj na brzoj ratifikaciji Protokola o proširenju NATO saveza na Hrvatsku.

Središnja tema razgovora bila je buduće mjesto Vijeća Europe u novoj europskoj institucionalnoj arhitekturi zbog proširenja EU te definiranje suradnje s drugim međunarodnim i europskim organizacijama (EU, OESS). Predsjednik parlamenta Kraljevine Norveške Thorbjørn Jagland predstavio je članovima Izaslanstva svoju kandidaturu za glavnog tajnika Vijeća Europe u 2009. godini. Kao osnovne smjernice rada naveo je jačanje veza između Vijeća Europe i Europske unije, podizanje efikasnosti Vijeća te razvoj odnosa s Ruskom Federacijom. Članovi Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe pozdravili su njegovu kandidaturu. Na sastanku je naglašena potreba razvoja osnovnih područja djelovanja Vijeća Europe: promicanje zajedničkih temeljnih vrijednosti - ljudskih prava, demokracije i vladavina prava, a razgovaralo se i o mogućnosti reforme Europskog suda za ljudska prava radi poboljšanja njegove učinkovitosti.

U okviru razgovora o jugoistočnoj Europi, Frano Matušić je naglasio pozitivnu ulogu Vijeća 

Author: Služba za odnose s javnošću