Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora mr.sc. Neven Jurica primio Milana Simurdića, veleposlanika Srbije i Crne Gore

Zagreb - Milan Simurdić, veleposlanik Srbije i Crne Gore, radno je posjetio Hrvatski sabor i razgovarao s mr. Nevenom Juricom, predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku. Razgovaralo se o predstojećem posjetu izaslanstva saborskih odbora državnim institucijama Srbije, a koji će se realizirati polovicom svibnja ove godine. Susret na parlamentarnoj razini prethodit će sastanku premijera Republike Hrvatske i Srbije.

Veleposlanik je informirao Nevena Juricu o stanju na Kosovu i traženju rješenja, u prvom redu o pregovorima, kao i o predsjedničkim izborima na kojima se očekuje više kandidata. Istaknuo je da je položaj predsjednika Srbije jači od položaja predsjednika Republike Hrvatske, jer srpski predsjednik supotpisuje zakone.

Konstatirano je da je u Beogradu ratificiran Sporazum o slobodnoj trgovini s Republikom Hrvatskom, a predstoje pregovori o zračnom prometu, plovidbi Savom, te zaključivanje Sporazuma o nacionalnim manjinama.

Na pitanje mr. Jurice o položaju nacionalnih manjina, Simurdić je iznio podatke da manjine imaju predstavnike u Parlamentu, da imaju pravo na vlastiti jezik u Vojvodini, kao i da djeluje Katolička gimnazija. U svezi s pitanjem o odnosima sa susjedima, mr. Jurica je odgovorio da je sada sva vanjskopolitička aktivnost usmjerena na Bruxelles radi dobivanja pozitivnoga Avisa, da su odnosi sa susjednim zemljama važni.