Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac primio ruskog veleposlanika Roberta Markarjana

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac primio je u službeni posjet ruskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Roberta Markarjana.

Obostrano je ocijenjeno da bilateralni odnosi Republike Hrvatske i Ruske Federacije, kako politički, tako i gospodarski, mogu biti daleko sadržajniji nego što su u ovom trenutku. Predsjednik Odbora Pupovac, osvrnuvši se na dvadesetogodišnju povijest diplomatskih odnosa dviju zemalja, naglasio je da postoji perspektiva za bolju suradnju na brojnim područjima, a s obzirom na visoku razinu međusobnog razumijevanja, zajednička je dužnost da se odnosi unaprijede. Govoreći o prioritetima hrvatske vanjske politike koji su u prvom redu vezani uz euroatlantske integracije i uspješan završetak europskog procesa te za produbljivanje suradnje u regiji jugoistoka Europe, Milorad Pupovac naglasio je da i druge velike zemlje među kojima je svakako Ruska Federacija, ulaze u fokus vanjskopolitičkog interesa Republike Hrvatske. 

Ruski veleposlanik, govoreći o mogućim pravcima razvoja suradnje Hrvatske i Rusije, rekao je da je nakon razgovora koje je vodio s visokim dužnosnicima u Republici Hrvatskoj, veliki optimist glede razvitka bilateralnih odnosa. Izrazio je zadovoljstvo da Hrvatska želi intenzivirati suradnju na političkom i ekonomskom planu, a zajednički je stav da se osnovna pozornost u ovom trenutku usmjeri prema jačanju gospodarske suradnje. Kad je u pitanju politički dijalog, zajednički je stav da je potrebno njegovo intenziviranje. Rusija želi ostvariti političke kontakte s Hrvatskom na najvišoj razini, a planira se i zajedničko obilježavanje dvadesete obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje 25. svibnja ove godine. Ruski veleposlanik je naglasio da Rusija smatra da o odnosima Zagreba i Beograda ovisi stabilnost čitave regije i sa svoje strane želi doprinijeti razvoju tih odnosa. Što se tiče Bosne i Hercegovine, Rusija razumije zabrinutost Hrvatske za položaj hrvatskoga naroda u BiH te smatra kako je taj narod najugroženiji i marginaliziran u Bosni i Hercegovini. Što se tiče Kosova, a polazeći od toga da sva pitanja treba rješavati pregovorima, ruski veleposlanik istaknuo je kako Moskva podržava dijalog Beograda i Prištine te da je Rusija spremna dati svoj doprinos jačanju stabilnosti ove regije, kao i međusobnog povjerenja država i naroda. 

Milorad Pupovac je rekao da smatra potrebnim pojačati kontakte srodnih parlamentarnih, posebice vanjskopolitičkih odbora regije, kako bi se o svim važnim temama otvorio politički dijalog, u svjetlu europske perspektive cijele regije. Što se tiče BiH, Hrvatska želi da se uz garantiranje statusa jednakopravnosti i konstitutivnosti za sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, status hrvatskoga naroda u BiH poboljša. Hrvatska podržava dijalog Beograda i Prištine u cilju garantiranja sigurnosti svima koji žive na Kosovu, pritom vodeći računa o svim etničkim i vjerskim manjinama tog prostora, među kojima je i manjinska hrvatska katolička zajednica.
 

Author: Služba za odnose s javnošću