Predsjednik Sabora predvodio saborsko izaslanstvo na svečanosti obilježavanja 15. obljetnice priznanja Hrvatske

Zagreb - Predsjednici države, Sabora i Vlade Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader danas su na svečanoj sjednici Vlade obilježili 15. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske, ističući kako žrtve koje su pale za neovisnu i međunarodno priznatu Hrvatsku njezino vodstvo obvezuju da stvori uvjete za dobar i  perspektivan život svih hrvatskih građana. Trojica državnih čelnika prigodnim su govorima odali počast svima koji su pali za Hrvatsku, bez čije žrtve, poručili su, današnje obljetnice ni slobodne i nezavisne Hrvatske ne bi bilo.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks ocijenio je da bi, da nije bilo herojske obrane i pobjede u Domovinskom ratu, sve ključne političke pobjede i odluke vezane uz državnost i suverenost ostale "mrtvo slovo na papiru". Započinjanje pregovora s Europskom unijom po Šeksovu je mišljenju druga velika međunarodna pobjeda i priznanje jer članstvo u EU, ustvrdio je, predstavlja ostvarenje ideala i vrijednosti začetih u samim počecima stvaranja hrvatske države.

Visoka državna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoj kod spomenika Glas hrvatske države – Zid boli, kod spomen-križa poginulim braniteljima Domovinskog rata u Tihoj dolini, te na grobnici prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

U saborskom izaslanstvu bili su i potpredsjednici Hrvatskoga sabora: Đurđa Adlešić, Mato Arlović, Luka Bebić i Vesna Pusić, te drugi zastupnici u Hrvatskom saboru. (na slici: predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks upisuje se u Zlatnu Knjigu u zgradi Vlade RH. Na slici predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, premijer Ivo Sanader i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić; foto FaH/) (HS/Hina)

Author: Internet redakcija (Hina)