Furio Radin primio veleposlanika Kraljevine Španjolske

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina dr. sc. Furio Radin primio je u radni posjet veleposlanika Kraljevine Španjolske Manuela Salazara.

U uvodnom dijelu sastanka predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina upoznao je gosta sa sastavom i nadležnošću Odbora te s načinom predstavljanja nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. U nastavku se  razgovaralo o zaštiti ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, te je konstatirano da su problemi iz ovog područja globalne naravi. 

Veleposlanik Kraljevine Španjolske Manuel Salazar predstavio je sustav zaštite ljudskih prava u Španjolskoj i kazao kako Španjolska njeguje multikulturalne odnose, a iskazao je i poseban interes za zaštitu manjinskih prava u Republici Hrvatskoj. Razgovaralo se i o izraženoj decentralizaciji u Španjolskoj, a predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina ustvrdio je „da što je veća stopa decentralizacije političke i administrativne moći pojedinih regija, to je bolja zaštita manjinskih prava“. Gosta je zanimao i odnos matične zemlje prema Hrvatima u dijaspori, a Furio Radin je kazao kako RH ima vrlo dobar odnos koji se očituje i kroz rad Pododbora za hrvatske manjine u europskim državama koji djeluje unutar Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Furio Radin je podrobnije upoznao visokog gosta s dostignutim stupnjem zaštite talijanske manjine, i kroz zakonodavnu razinu i kroz statutarne odredbe na razini Istarske županije i pojedinih općina. Ocijenio je da su odnosi između manjina i Vlade RH zadovoljavajući, a tekući problemi se rješavaju stalnim kontaktima.

Na kraju sastanka španjolski veleposlanik i predsjednik Odbora složili su se kako je potrebna što intenzivnija kulturna, gospodarska, turistička i socijalna suradnja dviju zemalja.