Gordan Jandroković primio Izaslanstvo Državne Dume Ruske Federacije

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković i članovi Odbora sastali su se u Hrvatskom saboru s Izaslanstvom Rusko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Državne Dume Ruske Federacije. 

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima razvoja gospodarskih odnosa Republike Hrvatske i Ruske Federacije, posebno na području energetike i investicija u turizam. Bilateralni odnosi dviju zemalja ocijenjeni su vrlo dobrima, osobito u svjetlu sve intenzivnijih kontakata, no naznačen je i širok prostor za njihovo daljnje jačanje. U tom kontekstu posebno je naglašena uloga parlamenata koji su u poziciji stvarati pozitivnu klimu kao preduvjet konkretnim koracima obiju vlada. 

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković upoznao je goste s vanjskopolitičkim prioritetima Republike Hrvatske, ulaskom u Europsku uniju i NATO savez te razvojem dobrosusjedskih odnosa sa zemljama regije. Članovi Izaslanstva Rusko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Državne Dume podržali su Hrvatsku na njezinom putu u EU, istaknuvši da je to prirodan proces za budućnost Republike Hrvatske.

Na kraju sastanka otvoren je razgovor o problemu prekogranične ilegalne trgovine, posebno opijata s područja Afganistana. Član Odbora za vanjsku politiku Krešimir Ćosić upozorio je na širok razmjer problema koji zahtijeva koordiniranu suradnju svih zemalja. Dogovoren je nastavak suradnje dviju država na području borbe protiv organiziranog kriminala, posebno trgovine drogom kojoj su izložene i Ruska Federacija i Republika Hrvatska.