Petar Selem sudjelovao na UNESCO-vu simpoziju o Nikoli Tesli

Pariz - U povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, u sjedištu UNESCO-a u Parizu, od 12. do 14. rujna 2006. održan je međunarodni simpozij s temom: "Nikola Tesla - čovjek koji je rasvijetlio svijet" na kome je sudjelovalo više od stotinjak stručnjaka i proučavatelja Teslina djela. Skup je održan pri UNESCO-u jer je ta svjetska organizacija ovu godinu proglasila Teslinom. 

U ime predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa, na simpoziju je sudjelovao predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Petar Selem. U pozdravnom govoru Selem je istaknuo kako je Tesla svojim pronalascima i izumima bio čovjek ispred svog vremena, ali da unatoč brojnim priznanjima svjetskih sveučilišta i znanstvenih institucija nije bio dovoljno priznat, a djelo mu do danas nije dovoljno istraženo. Tesla je, naglasio je Selem, bio velik individualist, prošao je neobičan životni put, od rodnog Smiljana do Graza, Praga i Amerike. "Bio je neka vrsta Prometeja, čovjek svjetlosti koji je nosio i bolne i svijetle strane svoga vremena", naglasio je Selem dodajući da je unatoč genijalnosti ostao usamljen u toj velikoj zemlji u kojoj se uvijek osjećao strancem.

Selem je podsjetio i na Tesline riječi koje je uputio Vladku Mačeku - tadašnjem hrvatskom političkom vođi - da se ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Tesla je podržavao sve napredne ideje svoga vremena, borio se za mir, demokraciju i solidarnost u svijetu, a njegova se otkrića danas baštine u cijeloj modernoj civilizaciji, rekao je Selem. 

Uz simpozij je u sjedištu UNESCO-a otvorena izložba "Nikola Tesla - čovjek koji je rasvijetlio svijet".