Potpredsjednik Sabora Josip Leko primio francuskog veleposlanika Jérômea Pasquiera

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u službeni posjet francuskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Jérômea Pasquiera.

Potpredsjednik Sabora istaknuo je pozitivnu ulogu koju je Francuska imala u nastojanju da Hrvatska uspješno završi pristupne pregovore za članstvo u EU, na čemu joj Hrvatska zahvaljuje. Dodao je da bilateralni odnosi dviju zemalja imaju stalnu uzlaznu putanju, a zadnjih godina može se konstatirati da su prijateljski, partnerski i dinamični.

Obostrano je konstatirano da je međuparlamentarna suradnja, kao i ona na području kulture i pravosuđa vrlo dobra, što ulijeva optimizam da će i gospodarski odnosi slijediti takvu dinamiku. Francuska i Hrvatska žele razviti suradnju i u europskim poslovima, kao i međusveučilišnu suradnju te poticati studentske razmjene. Potpredsjednik Leko istaknuo je da je Hrvatska u svoj pravosudni sustav inkorporirala mnoga francuska iskustva, posebice prilikom ustrojavanja novih institucija, Državne škole za pravosudne dužnosnike i Pravosudne akademije, a francuski pravni stručnjaci pomagali su hrvatskom pregovaračkom timu tijekom pristupnog procesa. Pred Hrvatskom je odluka o modelu odnosa i suradnje parlamenta i vlade u europskim poslovima. U tom kontekstu francuska iskustva su dragocjena, kao i ona koja se tiču primjene europskog prava u sudovanju. Stoga treba poticati dolazak francuskih pravnih stručnjaka u Hrvatsku i razmjene sudaca jer za pravilnu primjenu europskog prava na domaćim sudovima najbitniji faktor je pravovremena i kvalitetna edukacija, istaknuo je potpredsjednik Leko. 

Francuski veleposlanik naglasio je da je za Francusku važno da Hrvatska pristupi Europskoj uniji, kao i da druge zemlje regije slijede taj put. To je ponajprije bitno s aspekta sigurnosti i stabilnosti cijele regije. "Drugo što želim istaknuti je da Francuska želi da pristupanje Hrvatske bude uspješno jer je EU s prethodnim proširenjem imala dosta velikih teškoća i to nije željela ponoviti s Hrvatskom", rekao je francuski veleposlanik. Smatra da je Hrvatska jako dobro pripremljena, da je uložila znatne napore za zadovoljavanje svih uvjeta koji su pred nju stavljeni, no u konačnici dobitak je najviše na strani Hrvatske jer ulazi u EU znatno pripremljenija nego što su to bile druge zemlje. Naglasio je da je Francuska spremna i dalje pomagati Hrvatskoj sve do dana ulaska u članstvo kako bi se sve započete reforme i normativni iskoraci mogli pravilno implementirati i kvalitetno zaživjeti u praksi.

Potpredsjednik Sabora Leko, osvrnuvši se na očekivanja hrvatske javnosti od EU, rekao je da su ona realna. Istaknuo je da su hrvatski parlamentarci, članovi vlade i gospodarstvenici potpuno svjesni činjenice da prilagodbe nisu gotove jer trenutkom ulaska u EU Hrvatska ne završava proces harmonizacije zakonodavstva iz razloga što je taj proces usuglašavanja trajan. Stoga će Hrvatskoj francuska iskustva i njena pomoć posebice u pravosudnom sustavu, kao i suradnja s hrvatskim institucijama na svim razinama, biti vrlo važni. 

Author: Služba za odnose s javnošću