Sabor raspravlja o prijedlogu Državnog proračuna za 2012.

Zagreb - Vladin prijedlog Državnog proračuna za ovu godinu danas je u saborskoj raspravi podržala većina klubova. Potporu su, uz vladajuću koaliciju, dali SDSS i Klub nacionalnih manjina, dok je HDSSB potporu uvjetovao prihvaćanjem amandmana kojima traže više novca za poljoprivredu, a protiv proračuna u raspravi su se izjasnili HDZ i Hrvatski laburisti - Stranka rada.

Vladin prijedlog Državnog proračuna za 2012. godinu predviđa deficit od 9,9 milijarda kuna ili 2,8 posto BDP-a. Proračunom se predviđaju rashodi od 118,84 milijarde kuna, a prihodi u iznosu od 108,95 milijarda kuna. Time bi proračunska sredstva za ovu godinu bila za 3,4 milijarde kuna manja nego u prošloj godini, dok bi planirani prihodi bili veći od lanjskih za 108,95 milijardi kuna ili za 1,4 posto. Za predloženi proračun Vlada smatra da je realan, a u ovoj godini predviđa gospodarski rast od 0,8 posto te inflaciju od 2,4 posto.

Državni proračun u Saboru se donosi većinom glasova svih zastupnika, a prema odredbama Poslovnika Hrvatskoga sabora, o proračunu se ne može glasati prije nego proteknu tri dana od dana rasprave. 

Author: Internet redakcija/Hina