Mato Arlović i Šemso Tanković primili iranskog dužnosnika Bagherija

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Mato Arlović primio je u radni posjet glavnog direktora Odjela za srednju i sjevernu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Islamske Republike Iran Alija Bagherija.

Središnja tema razgovora bila je razvijanje gospodarske suradnje, a u okviru nje i ukupnih odnosa dviju zemalja. Istaknuto je da su bilateralni odnosi prijateljski, no da još postoji velik prostor za povećanje trgovinske razmjene, posebno u sektoru energetike, građevine i brodogradnje. Pozdravljene su inicijative mješovite gospodarske komisije i gospodarskih subjekata iz obiju zemalja u tom smjeru, a sugovornici su se složili da je nužan kontinuiran rad na uspostavljanju kontakata i adekvatnih zakonskih rješenja koji će stimulirati ovu vrste suradnje. Direktor Odjela za srednju i sjevernu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Islamske Republike Iran Ali Bagheri predložio je mogućnost zajedničkog gospodarskog nastupa hrvatskih i iranskih tvrtki u bliskoistočnoj regiji.  

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Mato Arlović lobirao je za iransku potporu kandidaturi RH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a u razdoblju od 2008. do 2009. godine. Sastanak je zaključen razgovorom o stanju na Bliskom istoku, s posebnim osvrtom na Afganistan u kojem su prisutne i hrvatske vojne snage u okviru UN-ove mirovne misije. 

Uslijedio je sastanak sa zastupnikom Šemsom Tankovićem, voditeljem Hrvatsko-iranske skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru. U razgovorima je istaknuta važnost njegovanja međuparlamentarne suradnje Hrvatske i Irana. Obostrano je konstatirano da gospodarska suradnja nije na zadovoljavajućoj razini i da je potrebno uložiti dodatne napore na povezivanju gospodarstvenika, kao i jačanju veza na području znanstvene i sveučilišne suradnje. Šemso Tanković rekao je da je Splitsko sveučilište izrazilo želju za uspostavom suradnje sa sveučilištem u Iranu, a poželjno je i jače kulturno povezivanje dvaju naroda i država. 

Hrvatski sabor uskoro će posjetiti Iransko-hrvatska skupina prijateljstva Iranskog parlamenta, koja će tijekom boravka u Hrvatskoj posjetiti Sisačko-moslavačku županiju gdje postoji interes za uspostavom tješnjih veza sa Iranom.

Author: Služba za odnose s javnošću