Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar primio u službeni posjet francuskog veleposlanika Jérômea Pasquiera

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar primio je u službeni posjet veleposlanika Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Jérômea Pasquiera.

Obostrano je konstatirano da brojni kontakti na ministarskoj i parlamentarnoj razini u prošloj godini svjedoče o zajedničkoj volji da se bilateralni odnosi intenziviraju. U periodu koji predstoji cilj je pojačati gospodarske kontakte i suradnju poslovnog sektora te realizirati neke započete projekte. Također, dvije zemlje žele pojačati suradnju na europskim poslovima, a jedan od načina za realizaciju tog cilja je i međusobna razmjena mladih diplomata čime bi se podignula razina njihove edukacije i obučenosti za obavljanje tih poslova. U Francuskoj je trenutno na jednogodišnjoj izobrazbi u Ministarstvu za europske poslove prva stipendistica iz Hrvatske. Zajednička želja je takvu praksu nastaviti, jer je to temelj za kvalitetnu suradnju na projektima i u okviru institucija Europske unije. 

Daniel Mondekar predstavio je zadaće Odbora za europske integracije u vremenu do ulaska Hrvatske u članstvo u EU. Prioritetna zadaća je učiniti sve potrebne preduvjete kako bi se proces ratifikacije hrvatskog Pristupnog ugovora u državama članicama EU mogao obaviti na vrijeme. Također, potrebno je pripremiti Hrvatski sabor, njegove odbore  i službe za rad i funkcioniranje u Europskoj uniji. U tom smislu bit će potrebne izmjene Poslovnika Hrvatskoga sabora, kao i zakonodavno normiranje ukupnih odnosa i suradnje vlade i parlamenta u europskim poslovima. Francuska iskustva na tom planu Hrvatskoj su dragocjena, među kojima i ona vezana za djelokrug i procedure rada parlamentarnih odbora u europskim poslovima. Daniel Mondekar rekao je da će Odbor u svom radu naglasak staviti i na poticanje politike daljnjeg proširenja Europske unije i jačanja suradnje srodnih odbora u regiji oko europskih tema. Također, istaknuo je da Odbor želi pokazati da konsenzus parlamentarnih stranaka u Hrvatskome saboru kad su u pitanju europska pitanja i EU i dalje vrijedi. 
 
Francuski veleposlanik istaknuo je da je najvažnije da pristupanje Hrvatske Europskoj uniji bude primjer uspješnosti čitavog procesa, koji može postati model drugim zemljama. Takav pozitivan primjer dobrodošao je u trenutku krize s kojom se EU suočava, a s obzirom na ne baš pozitivno iskustvo prošlog proširenja, Hrvatska je morala ispuniti daleko strože uvjete. No, u konačnici je najviše profitirala upravo Hrvatska, koja danas može poslužiti kao primjer uspješne transformacije društva unutar europskog procesa, rekao je francuski veleposlanik. Dodao je da su Hrvatskoj postavljeni visoki standardi koje je ona najvećim dijelom ispunila, a u vremenu do ulaska u punopravno članstvo ima prostora za progres ponajprije na planu implementiranja novousvojenih normi. Francuska će sasvim sigurno na vrijeme ratificirati hrvatski pristupni ugovor i otvorena je za razne vidove suradnje s Hrvatskom, za što je osnova bliskost kultura i uzajamna spremnost za jaču sveučilišnu razmjenu.

Author: Služba za odnose s javnošću