Zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek primio češkog veleposlanika Karela Kühnla

Zagreb - Zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Vladimir Bilek održao je sastanak s veleposlanikom Češke Republike u Republici Hrvatskoj Karelom Kühnlom.

Bilateralni odnosi Češke i Hrvatske su zadovoljavajući, ali uvijek postoji prostor za njihovo unapređenje, suglasni su zastupnik Bilek i veleposlanik Kühnl. Suradnja na području kulture je vrlo dobra i odvija se kontinuiranim intenzitetom iako postoje i svojevrsna ograničenja financijske prirode, naglasio je zastupnik Bilek. 

U nastavku susreta se razgovaralo o položaju češke manjine u Hrvatskoj te hrvatske u Češkoj. Veleposlanik Kühnl kazao je da Hrvatska ima vrlo dobar zakonodavni okvir kojim se uređuje položaj manjina te ima i zastupnike u parlamentu koji predstavljaju manjine, što predstavlja rijetkost u europskim zemljama. Položaj češke manjine u Hrvatskoj je na vrlo visokoj razini za razliku od položaja hrvatske manjine u Češkoj koja se tek u posljednjih nekoliko godina značajnije organizira, istaknuo je veleposlanik. 

Sugovornici su u nastavku razgovarali o mogućim modalitetima uvođenja "dopunskog prava glasa" za manjine u Hrvatskoj.
Veleposlanik Kühnl i zastupnik Bilek razgovor su zaključili dogovorom o budućoj suradnji.

Author: Služba za odnose s javnošću