Furio Radin, Dan Špicer, Domagoj Hajduković i Ivanka Roksandić primili predstavnike Europskih demokratskih studenata

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora Furio Radin primio je u posjet predstavnike Europskih demokratskih studenata (EDS). Na sastanku su sudjelovali i članovi Odbora Dan Špicer, Domagoj Hajduković i Ivanka Roksandić.
 
Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin uvodno je upoznao studente s radom i aktivnostima Odbora. Istaknuo je kako je Odbor jedan od najbrojnijih u Hrvatskom saboru s 13 članova iz redova zastupnika i 6 vanjskih članova koji dolaze iz redova uglednih javnih djelatnika.
 
Osnovne teme susreta bile su sustav zaštite ljudskih prava na institucionalnoj razini te reguliranje prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Predsjednik i članovi Odbora suglasni su da su zakonodavni i institucionalni okvir ljudskih prava i prava nacionalnih manjina na zadovoljavajućoj razini, ali uvijek postoji prostor za dodatno unaprjeđenje.
 
U nastavku su slijedila pitanja studenata članovima Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. EDS svake godine organizira zimsku akademiju na kojoj se okupljaju mladi Europe i raspravljaju o aktualnim temama. Posredstvom Europskog parlamenta svojim zaključcima utječu i na pojedine politike Europske unije. Kao najveća organizacija za mlade i studente u Europi ove godine obilježavaju 50 godina postojanja.
 
Zimska akademija ove godine održava se u Zagrebu od 21. - 26. veljače na temu "Demokratizacija procesa na Balkanu – promoviranje europskih vrijednosti i ljudskih prava".

Author: Služba za odnose s javnošću