Ivan Jarnjak primio predsjedajućeg Vojnog odbora NATO-a, generala zbora Henaulta

Zagreb - Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak primio je u radni posjet predsjedajućeg Vojnog odbora NATO-a, generala zbora Raymonda Henaulta. 

Razgovor je protekao u ozračju nedavnog sastanka premijera Ive Sanadera i predsjednika SAD-a Georgea W. Busha na kojem je Hrvatska dobila pozitivan signal o pristupanju NATO savezu. Ivan Jarnjak je upoznao goste s djelokrugom i načinom rada Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora, te angažmanom hrvatskih vojnih snaga u mirovnim misijama. U razgovoru je istaknut doprinos hrvatskih snaga u misiji u Afganistanu, na čemu je general zbora Raymond Henault  posebno zahvalio RH.

U nastavku sastanka razgovaralo se o reformama koje poduzima RH u sklopu reorganizacije vojnih snaga i njihove prilagodbe standardima NATO-a. Sugovornici su se složili da su brzina i kvaliteta reformi jako dobre. General zbora Raymond Henault obećao je daljnju pomoć Hrvatskoj u ovom segmentu, a također je izrazio i nadu da će sa summita dužnosnika NATO-a u Rigi krajem studenog, Republici Hrvatskoj biti poslana ohrabrujuća poruka.

Hrvatska je prepoznata, istaknuto je među ostalim, i kao vodeći čimbenik razvoja i sigurnosti u regiji, te je još jednom potvrđeno snažno opredjeljenje RH da vodi aktivnu politiku osiguravanja dugoročne stabilnosti regije.