Gordan Jandroković primio veleposlanika Kraljevine Španjolske

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković primio je u posjet veleposlanika Kraljevine Španjolske Manuela Salazara Palmu.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima dviju zemalja koje ne opterećuju nikakva otvorena pitanja, te su označeni kao prijateljski. Gordan Jandroković zahvalio je Španjolskoj na potpori koju pruža Republici Hrvatskoj u procesu pristupanja EU i NATO-u. Kao posebno važni vidovi pomoći Hrvatskoj izdvojena su savjetovanja španjolskih stručnjaka za adekvatno korištenje sredstava iz različitih pretpristupnih fondova i tehnička pomoć u reformi pravosuđa i državne uprave. Veleposlanik Manuel Salazar Palma opovrgnuo je povremene napise u hrvatskim medijima koji Španjolsku karakteriziraju kao prepreku ulasku Hrvatske u EU. Između RH i Kraljevine Španjolske postoji čvrst dogovor o pomoći i suradnji, dodao je. 

U nastavku razgovora sugovornici su se osvrnuli na daljnji razvoj međuparlamentarne suradnje u okviru koje je u Hrvatskom saboru osnovana Hrvatsko-španjolska skupina prijateljstva. Zaključeno je da je stvoren dobar politički okvir za jačanje odnosa na ekonomskom i kulturnom planu, na kojem još ima dosta prostora za daljnji rast gospodarskih investicija i kulturne razmjene, posebno s aspekta obostrane pripadnosti mediteranskom podneblju.