Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar sa članovima Odbora primio predsjednicu estonskog parlamenta Ene Ergmu

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar sa članovima Odbora primio u službeni posjet predsjednicu estonskog parlamenta Ene Ergmu s izaslanstvom. 

U uvodnom dijelu sastanka predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar zahvalio je na svoj dosadašnjoj pomoći i podršci Estonije Hrvatskoj od osamostaljenja do danas. Posebno je istaknuo važnost potpore Estonije na putu Hrvatske u Europsku uniju i NATO savez.

Daniel Mondekar u nastavku je gostima predstavio trenutačne aktivnosti Odbora za europske integracije te ih upoznao s pripremama parlamenta, radnih tijela i stručnih službi za funkcioniranje unutar EU. Razmjena iskustava i informacija s estonskim parlamentom i njegovim odborima izrazito je važna te će poslužiti Hrvatskoj kao odličan model, kazao je Mondekar. Posebno nas zanimaju odnosi parlamenta i vlade u predstojećim pripremama za punopravno članstvo u Uniji, s obzirom da Hrvatski sabor vrlo skoro treba donijeti zakonodavni okvir o odnosima i suradnji vlade i parlamenta u kontekstu europskih poslova, naglasio je predsjednik Odbora.

Predsjednica estonskog parlamenta Ene Ergma kazala je da su i Vlada i Hrvatski sabor odradili dugotrajan i složen pregovarački posao te im na tome čestita. Predsjednica Ergma istaknula je da će estonski parlament vrlo brzo, u ožujku ili travnju, ratificirati hrvatski ugovor o pristupanju EU. Uslijedila su pitanja članova Odbora za europske integracije estonskim kolegama o detaljima funkcioniranja Odbora za europske poslove. 

Author: Služba za odnose s javnošću