Održan prvi sastanak Hrvatsko-bugarske međuparlamentarne skupine prijateljstva

Zagreb - Inicijativom bugarskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj iskazanom na zajedničkom sastanku voditelja Hrvatsko-bugarske međuparlamentarne skupine Ilije Filipovića i bugarske veleposlanice Tanye Dimitrove za intenziviranje međusobne gospodarske suradnje dviju država u Hrvatskom je saboru organiziran sastanak Hrvatsko-bugarske međuparlamentarne skupine prijateljstva u suradnji s predstavnicima ključnih resornih ministarstava za pitanja gospodarstva. Uz saborske zastupnike i članove skupine prijateljstva sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske obrtničke komore.

Dimitrova je uvodno govorila o važnosti parlamentarne diplomacije te podsjetila na odlične odnose Hrvatske i Bugarske  na području bilateralne, kulturne i znanstveno-obrazovne suradnje. Napomenula je kako između Bugarske i Hrvatske u ovom trenutku ne postoje sporna pitanja vezana uz trgovinsko-gospodarske odnose. Upozorila je, međutim, na pad trendova robne razmjene i investicija između dviju zemalja. U razdoblju od 2000. do 2011. godine hrvatske investicije u Bugarskoj iznosile su 39,60 milijuna eura. Vodeće vrste uvozne robe iz Hrvatske u Bugarsku tijekom 2011. godine bile su papir i karton, polimeri etilena, gnojivo, naftni plinovi i ostali plinoviti ugljikovodici. 

Na sastanku je, među ostalim, istaknuto kako je s obzirom na bilancu dolazaka i noćenja bugarskih turista u Hrvatskoj zabilježen pad od 11 posto u 2011. godini. Radi poticanja gospodarske suradnje dviju država predloženo je povećanje aktivnosti gospodarskih komora i gospodarskih organizacija u organizaciji sudjelovanja na sajmovima i izložbama u Bugarskoj i Hrvatskoj, organizaciji poslovnih foruma poradi poticanja poslovnih kontakata, intenziviranju odnosa radi protoka turista i razmjene iskustava na područjima drvne, metalne te industrije plastike, ali i ostalih grana gospodarstva.

Na kraju sastanka bugarska veleposlanica Dimitrova, u ime predsjednika Bugarsko-hrvatske skupine prijateljstva u Narodnom Sobranju Republike Bugarske Angela Naydenova, uputila je poziv članovima Hrvatsko-bugarske međuparlamentarne skupine prijateljstva za posjet Sofiji u proljeće 2013. godine.

Author: Hrvatsko-bugarska međuparlamentarna skupina prijateljstva/Služba za medije