U Ujedinjenim narodima održano Godišnje parlamentarno saslušanje u suradnji s IPU-om

New York - Predsjednik Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Dražen Đurović  sudjelovao je na Godišnjem parlamentarnom saslušanju UN-a u New Yorku 6. i 7. prosinca 2012. Svake godine tijekom jesenskog zasjedanja Opće skupštine UN-a Interparlamentarna unija u suradnji s Ujedinjenim narodima organizira Godišnje parlamentarno saslušanje u sjedištu UN-a što zastupnicima daje priliku da razmijene mišljenja s predstavnicima UN-a i diplomatske zajednice UN-a, kao i sa znanstvenicima i članovima akademske zajednice.

Parlamentarno saslušanje otvorio je predsjednik Interparlamentarne unije Adbelwahad Radi koji je istaknuo kako je cilj IPU-a dati potporu parlamentu UN-a na području međunarodnog prava i ljudskih prava, u uspostavi mira i sigurnosti, gospodarskom i društvenom razvoju kao i razvoju demokracije te u pitanjima ravnopravnosti spolova. Zamjenik glavnog tajnika UN-a Jan Eliasson u svom obraćanju istaknuo je da su napori UN-a posljednjih mjeseci usmjereni na sprječavanje i rješavanje sukoba u Siriji, istočnom Kongu i Maliju. Potpredsjednik Opće skupštine UN-a Rodney Charles je zahvalio na potpori IPU-a Ujedinjenim narodima te naglasio važnost rada Interparlamentarne unije. UN je svjestan, kazao je Charles, kako u krhkim i postkonfliktnim zemljama parlamenti često nemaju dostatnih kapaciteta niti resursa, što je i razlogom da se veći naglasak mora staviti na jačanje uloge parlamenata, osobito u sprječavanju i rješavanju sukoba.

U uvodnom dijelu saslušanja raspravu su vodili Ranko Vilović, veleposlanik Stalne misije RH pri UN-u, Marta Ruedas, zamjenica ravnatelja Ureda UNDP-a za suzbijanje kriza i oporavka,  Saraswathi Menon, načelnica Odjela za politike, UN Žene (organizacija UN-a posvećena rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena), te Taye-Brook Zerihoun, pomoćnik glavnog tajnika UN-a za politička pitanja. 

U drugom dijelu parlamentarnog saslušanja  pojedinačno se raspravljalo o Keniji, Sierra Leoneu i Istočnom Timoru.  Na pojedinačnim slučajevima kroz rasprave su se tražila rješenja za parlamentarno djelovanje u mirovnim operacijama.     
Na kraju se raspravljalo o usvojenoj rezoluciji na 126. skupštini IPU-a u Kampali, Uganda, a zaključci su usmjereni na međunarodno donošenje odluka koje bi trebalo biti transparentnije i učinkovitije.
 
Na Godišnjem parlamentarnom saslušanju sudjelovalo je oko 233 predstavnika iz 59 nacionalnih parlamenata te desetak globalnih i regionalnih organizacija.

Author: Ured za međunarodne i europske poslove/Služba za medije