Petar Selem i Gordan Jandroković primili Francusko-hrvatsku skupinu prijateljstva pri Nacionalnoj skupštini Francuske

Zagreb - Prof. dr. sc. Petar Selem, voditelj Hrvatsko-francuske skupine prijateljstva u Hrvatskome saboru i članovi skupine razgovarali su u Hrvatskome saboru s Izaslanstvom Francusko-hrvatske skupine prijateljstva pri Nacionalnoj skupštini Francuske koje je predvodio predsjednik Skupine prijateljstva Patrick Bloch. 

Patrick Bloch je rekao kako je zadaća ovog posjeta još jače učvršćivanje međuparlamentarnih veza Francuske i Hrvatske, a sve radi evolucije sveukupnih odnosa dviju zemalja. Istaknuo je da Francuska želi da se Hrvatska, što je moguće ranije, priključi Europskoj uniji i pritom želi dati svoju dodatnu podršku. Dvije mediteranske zemlje povezuju mnoge srodnosti, i kulturnog senzibiliteta i one povijesne. Bloch se osvrnuo na nedavno prisustvovanje premijera Sanadera i ministra vanjskih poslova Francuske svečanosti otvaranja spomen-parka u Villefranche De-Rouergueu koji je posvećen vojnicima iz Hrvatske i BiH koji su se 1943. godine pobunili protiv nacista. „To potvrđuje intenzitet i snagu odnosa i na izvršnoj razini“, komentirao je Bloch. 

Svi članovi Hrvatsko-francuske skupine prijateljstva, nakon upućivanja izraza srdačne dobrodošlice gostima iz Francuske, naglasili su važnost njegovanja prijateljskih odnosa dvaju naroda i država na svim razinama te zahvalili Francuskoj na podršci koju pruža Hrvatskoj u njezinom približavanju EU, kao i na svoj pomoći koju je Francuska upućivala i spremno pružala u godinama agresije na Hrvatsku i Domovinskog rata. U razgovoru je konstatirano da je, osim velikih mogućnosti suradnje na području kulture, potrebna  i poželjna i ona vezana za pitanja regionalnog razvoja, pravosuđa, institucionalnog okvira, poljoprivrede, ekologije.

Gordan Jandroković i Francusko-hrvatska skupina prijateljstva pri Nacionalnoj skupštini FrancuskeU nastavku radnog posjeta Francusko-hrvatsku grupu prijateljstva pri Nacionalnoj skupštini Francuske Republike primio je i Gordan Jandroković, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora. U uvodnom dijelu Gordan Jandroković  zahvalio je na snažnoj potpori Francuske Republici Hrvatskoj na njezinom putu prema EU te je upoznao goste s trenutačnom fazom pregovora s EU. Istaknuo je rad veleposlanika Francuske u RH koji uvelike utječe na razvoj odnosa dviju država. Kazao je kako su učestali bilateralni susreti, gospodarska i kulturna suradnja dviju država učinili da hrvatsko-francuski odnosi imaju uzlaznu putanju. 

Voditelj Francusko-hrvatske skupine prijateljstva pri Nacionalnoj skupštini Francuske Patrick Bloch kazao je kako u Francuskoj postoji konsenzus i čvrsta podrška RH na njezinom putu prema EU te da će tako ostati i u budućnosti.