Glavni tajnik Europskog parlamenta Priestley razgovarao s Gordanom Jandrokovićem

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković sa članovima Odbora primio je u radni posjet glavnog tajnika Europskog parlamenta Juliana Priestleyja.  

Obostrano je konstatirano da je ovaj posjet daljnji korak u napretku odnosa između Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta kojim se želi još više pojačati suradnja i dogovoriti svi tehnički detalji njezine provedbe. Julian Priestley rekao je da su napori koje Hrvatska ulaže kako bi skoro postala članicom EU jasni i prepoznati u Europskom parlamentu. 

Jandroković je izrazio zadovoljstvo današnjom rezolucijom Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta koja podupire članstvo Hrvatske u EU i koja govori da će EU svojim apsorpcijskim kapacitetom moći bez problema primiti Hrvatsku kao novu članicu kada ispuni sve uvjete za članstvo. Istaknuo je da u Hrvatskom saboru postoji konsenzus svih parlamentarnih stranaka glede ulaska Hrvatske u članstvo EU, a što se tiče potpore hrvatske javnosti, ona trenutačno iznosi oko 50 posto i realno je očekivati da će rasti provedbom Komunikacijske strategije za informiranje građana o EU. Jandroković je napomenuo da je u Saboru stvorena cjelovita infrastruktura koja prati hrvatsku Vladu u pregovorima, a ujedno Sabor šalje jasnu poruku javnosti da sve parlamentarne stranke podržavaju put Hrvatske prema EU. Kao tri osnovna područja aktivnosti i rada Sabora naveo je rad na usklađivanju domaće legislative s europskom i provođenje reformi, praćenje pregovaračkog procesa te provedbu Komunikacijske strategije Europa građanima. 

Razgovaralo se o brojnim tehničkim pitanjima primanja Hrvatske u članstvo, kao i njezinog budućeg sudjelovanja u Europskom parlamentu, potrebi praktične pripreme i obuke stručnog kadra, prevoditelja, kao i mogućnosti otvaranja ureda Europskog parlamenta u Zagrebu koji bi bio otvoren hrvatskoj javnosti radi što boljeg upoznavanja s aktivnostima Europskog parlamenta.