Ministar vanjskih poslova Republike Bugarske Solomon Passy posjetio Sabor

Zagreb - U sklopu službenog posjeta Hrvatskom saboru ministar vanjskih poslova Republike Bugarske i predsjedavajući OESS-a dr. Solomon Passy sastao se danas sa članovima Odbora za vanjsku politiku i članovima Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a. Tema razgovora bila je jačanje bilateralnih odnosa Bugarske i Hrvatske na gospodarskom planu i u sklopu procesa priključenja Europskoj uniji kao zajedničkom cilju obiju zemalja. 

Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku dr. Nikola Ivaniš tom je prigodom istaknuo važnost intenzivnije suradnje parlamentarnih odbora za europske integracije Bugarske i Hrvatske u razmjeni iskustava iz procesa pregovora s EU. Ivaniš je dodao kako Hrvatska isto tako očekuje ubrzavanje procesa pristupanju NATO-u nakon summita u Istanbulu u lipnju ove godine, te se nada podršci Bugarske koja je već postala članica. Ocijenivši bilateralne odnose vrlo dobrima, dr. Passy je istaknuo kako Hrvatska ima prijatelja u NATO-u, te kako joj je Bugarska spremna pružiti punu podršku i pomoć u naporima za priključenje NATO-u i EU. U svojstvu predsjedavajućeg OESS-a, bugarski je ministar izrazio zadovoljstvo politikom Republike Hrvatske na području ljudskih prava, te na provedbi plana povratka izbjeglica.

U zaključku sastanka dr. Ivaniš je izrazio nadu u uzajamnu podršku Bugarske i Hrvatske bugarskoj kandidaturi za članstvo u ECOSOC 2007./2009. i hrvatskoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a 2008./2009. godine.