Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora Šime Prtenjača primio predstavnike MMF-a

Zagreb - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora Šime Prtenjača primio je u četvrtak, 6. svibnja u radni posjet izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda, Misije o Izvješćivanju o poštivanju standarda i kodeksa (ROSC) u sastavu: Anne Y. Kester, Renato Villela, Mark Ahern i Murray Petrie. Razgovaralo se o ulozi Hrvatskoga sabora u procesu pripreme i prihvaćanja proračuna, odnosa Parlamenta i Vlade, te uloge saborskog Odbora za financije i državni proračun.

Šime Prtenjača rekao je da su u djelokrugu Odbora poslovi utvrđivanja i praćenja politike, a u postupku donošenja zakona Odbor ima prava i dužnosti matičnog radnog tijela u područjima koja se odnose na sustav financiranja javnih potreba u Republici Hrvatskoj, državni proračun, završni račun državnog proračuna i fondove, izvješća Državne revizije o obavljenim revizijama, porezni sustav i poreznu politiku, devizni sustav, carinski sustav, državni trezor i riznicu, kreditni i bankarski sustav, novčani i monetarni sustav, Hrvatsku narodnu banku, vrijednosne papire i sva ostala pitanja financijske naravi o kojima se raspravlja u Hrvatskom saboru. Naglasio je da je Odbor strukturiran od predstavnika svih parlamentarnih stranaka i smatra da bi trebao imati aktivniju ulogu. 

Goste je zanimalo do kada se treba donijeti proračun za sljedeću godinu i što prema zakonu slijedi ukoliko se on ne donese, što znači odluka o privremenom financiranju, te kada je najbolje vrijeme za rebalans proračuna i kako se on donosi.

Šime Prtenjača na kraju razgovora istaknuo je da su efikasniji nadzor u korištenju sredstava, dobro funkcioniranje Državne riznice i veća aktivnost saborskog Odbora ona područja na kojima treba raditi.