Započelo 52. godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a

Quebec City - Više od 340 parlamentaraca iz Sjeverne Amerike i Europe okupit će se na 52. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a koje se održava od 13. do 17. studenoga u kanadskom Quebec Cityu.

Prva četiri dana godišnjeg zasjedanja na rasporedu su sjednice pet odbora Parlamentarne skupštine: Političkog odbora, Odbora za obranu i sigurnost, Odbora za znanost i tehnologiju, Odbora za ekonomiju i sigurnost te Odbora za civilnu dimenziju sigurnosti. Teme o kojima će odbori raspravljati su aktualna pitanja poput izvješća o trenutnoj vojnoj misiji u Afganistanu, izazovima proširenja NATO-a, odnosima sa zemljama-partnerima i izazovima sigurnosti u svijetu.

Plenarna sjednica predviđena je posljednjeg dana kada će se parlamentarcima obratiti ministri kanadske vlade, a putem satelitske veze i tajnik NATO-a Jaap De Hoop Scheffer. Među govornicima na sjednici je najavljena i ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja će nakon govora odgovarati na pitanja okupljenih parlamentaraca. 

Zasjedanje će završiti glasanjem o rezolucijama i izvješćima odbora te usvajanjem deklaracije o predstojećem summitu šefova država članica NATO saveza koji će se održati 28. i 29. studenoga u Rigi.
 

Author: HS/NATO PA